ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restante fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016. Pe lista datornicilor apar nume sonore, sau chiar de sânge albastru, ca în cazul Regelui Mihai I al României, care figurează cu o restantă de 4.107.135 lei, dar şi mulţi politicieni şi oameni de afaceri. Cei mai mulţi, însă, n-ar trebui să figureze pe această listă.
Odată apărută listă care era menită să facă de râs vreo 200.000 de romani care nu şi-au plătit datoriile către stat, au apărut şi contestaţiile asupra acesteia. Astfel, Casa Regală a contestat cifra făcută public de ANAF, iar candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, afirma că şi-a plătit datoriile către stat la începutul lunii şi cere Fiscului să rectifice eroarea. Mai mult, Predoiu a adăugat că nu pretinde scuze pentru că ştie ”cu ce aparatura şi infrastructura IT funcţionează bieţii funcţionari”. Fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul europarlamentar Elena Băsescu, susţine că prezenţa sa pe lista de datornici a ANAF este o eroare, precizând că aceasta instituţie nu a făcut transferul informaţiei odată cu mutarea domiciliului din sectorul 2 în sectorul 1. “Datoria invocată de ANAF este o eroare a acestei instituţii, conform știripesurse.ro
În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum, am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1″, a scris Elena Băsescu pe Facebook. Un caz cu totul special, care dovedeşte şi cum Fiscul îşi dă cu stângul în dreptul mai toată ziua, îl constituie cel al Elenei Udrea, care nu poate plăti datoria către ANAF pentru simplul motiv că, tot statul, prin DNĂ, i-a pus sechestru pe avere. ”ANAF zice că nu am plătit un impozit de 39.000 Ron. Oricum, din cei aproape 150.000 de datornici anunţaţi, restanta mea ar fi nerelevanta faţă de sutele , zecile de milioane ale altora. Dar chiar şi aşa, dacă ceva a scăpat contabilei mele şi am o datorie, evident că voi încerca să o plătesc. Spun că «voi încerca» deoarece eu am toate bunurile sechestrate, toate conturile poprite şi toate veniturile blocate de către DNA.
Pe de o parte statul, prin ANAF, îmi cere să plătesc, pe de altă parte tot statul, prin DNĂ, îmi blochează orice posibilitate de plată!!! Şi după o altă norma aberanta din noul Cod de Procedura Penală, odată ce ţi s-a pus sechestru, nu mai poate fi ridicat până la sfârşitul procesului!!!”, a scris Elena Udrea pe Facebook. Tocmai aberaţiile de acest tip fac ca neîncrederea în ANAF să crească zi de zi. Evident, la această stare contribuie şi listele ANAF care, după cum se vede, sunt întocmite după ureche, şi mai mult cu scopul de a se lăuda. Şi nici asta nu le iese…
Reprezentanții ANAF au confirmat pentru Digi24 că în cazul Elenei Băsescu și în cazul lui Cătălin Predoiu s-au strecurat erori. Deși aceștia și-au plătit datoriile către bugetul de stat, ei apăreau în continuare ca fiind datori la Fisc. Și în cazul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care luni seară apărea cu o datorie totală la Fisc de peste 500.000 de lei, marți după-amiază apărea cu o datorie totală de 350.000 de lei, deci cu o treime mai mică.