Muzeul Satului, aniversat cu “Doina Oltului” şi Ion Creţeanu

569

Rapsodul popular Ion Creţeanu, alături de Ansamblul Profesionist “Doina Oltului”, pe care-l conduce, sunt invitaţi de marcă în cadrul manifestărilor organizate la aniversarea a opt decenii de existenţă a Muzeului Satului Românesc.

În perioada 16- 22 mai, inițiativa vizionară a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”veșnicia satului românesc” la București va fi omagiată în cadrul manifestărilor dedicate Aniversării Muzeului
La aniversarea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” nu vor lipsi nici artiştii olteni, care vor oferi participanţilor un adevărat regal artistic oltenesc, din care nu vor lipsi căluşul şi melodiile autentice. “Veniţi să vedeţi cei mai tari căluşari din România şi un regal cu cântări din vatra satului!”, este invitaţia lansată de maestrul Ion Creţeanu tuturor iubitorilor a tot ce înseamnă tradiţii şi valori româneşti.
Marţi, în cadrul programului “Ziua Ctitorilor”, zi în care vor fi prezentate tradiţii din satul de odinioară şi se vor deschide porţile Satului Nou, nu va lipsi Căluşul din Olt, iar miercuri, de Ziua internaţională a muzeelor, în cadrul manifestărilor intitulate suigestiv “Ziua prietenilor”, va susţine, începând cu ora 14.00, un recital de excepţie rapsodul popular Ion Creţeanu, al cărui invitat este Ansamblul Folcloric “Doina Oltului”.
În urmă cu opt decenii, pe 17 mai, era inaugurat Muzeul Satului Românesc. După mai bine de zece ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localităţi din ţară, satul era adus în Capitală. Pentru a construi Muzeul Satului, casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruţa sau cu barca până la Bucureşti unde au fost asamblate la loc pe suprafaţa muzeului de astăzi aflată pe malul lacului Herăstrău. În prezent, expoziţia permanentă cuprinde peste 300 de monumente.