Scutul de la Deveselu, inaugurat mâine de premierul Cioloş

529

Zi istorică pentru NATO! Devenit operaţional în decembrie anul trecut, scutul antirachetă de la Deveselu va fi inaugurat mâine, în prezenţa premirului Dacian Cioloş. Astăzi,președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work, iar mâine, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Începând de mâine, România va deveni un punct strategic pe harta Europei, baza militară de la Deveselu, recent integrată în sistemul antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice, fiind inaugurată .
Scutul antirachetă amplasat în comuna olteană face parte dintr-un proiect privind apărarea Americii şi aliaţilor săi de rachete balistice lansate de inamici, a doua bază terestră fiind amplasată în Polonia. Echipamentul din România include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, cărora li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.
La Deveselu vor ajunge 44 de rachete, numite interceptori, pentru realizarea cărora Agenţia Americană de Apărare Antirachetă a alocat 550 de milioane de dolari. Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.
Baza Militară Aeriană Deveselu a fost construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Construcţia ca bază NATO a început în 2013, fiind efectuată de firma istraeliană Danya Cebus, care a câştigat contractul de 103 milioane de eruo alături de firma americană Kellogg Brown& Root. Costurile bazei s-au ridicat la 400 de milioane d edolari, la care se vor adăuga, anual, 20 de milioane de dolari pentru funcţionarea sistemului. Sistemul antirachetă urmează a fi acreditat în acest an și de a intra în circuitul componentelor defensive ale NATO din Europa.