Colibăşanu a urcat pe Manaslu, la 8183 m

210

Cu o rată de mortalitate de trei ori mai ridicată decât Everestul, vârful Manaslu, cel mai înalt din lume, a fost cucerit pentru a doua oară de către slătineanul Horia Colibăşanu. Alpinistul a ajuns ieri pe munte pe ruta standard, ninsoarea şi viscolul făcând imposibilă premiera mondială la care spera, aceea de a excalada ucigaşul Manaslu pe o rută nouă pe faţa nordică.

Horia Colibășanu a ajuns pe Vârful Manaslu (8.163m) din Himalaya nepaleză ieri, la ora locală 13.00, după 13 ore de efort. „SUMMIT! Ora 1.00 Nepal. Vânt între 40-50km/h”, a transmis alpinistul prin sms, de pe telefonul prin satelit”, acesta declarând pe blogul său: „A fost cea mai extenuantă ascensiune. Nu am înotat niciodată atât de mult în zăpadă în 18 ani de expediţii”.
Colibășanu și partenerul său slovac Peter Hámor au început asaltul la 12.00 noaptea, de la altitudinea de 7.100m, pe ruta standard (N-E), deschisă de japonezi în 1956. Urmează coborârea, care este la fel de importantă ca ascensiunea, care se va face pe o rută alternativă.
Ascensiunea s-a făcut în stil pur, fără utilizarea oxigenului artificial, considerat doping, și fără șerpași/ghizi de altitudine- experți care ghidează clienți, cară echipamentul, echipează traseul și preiau riscuri.

Ascensiune pe ruta standard

Tentativa de a excalada la 39 de ani, cel de-al optulea vârf din carieră de peste 8000 de metri, încercând o porţiune care nu a mai fost urcată în toată istoria lui, a fost zădărnicită de vremea rea, Horia urcând pe ruta standard. El a plecat pe 26 martie spre Nepal, a ajuns în tabăra de bază pe 14 aprilie și a început să urce spre vârf pe 4 mai. Ninsorile, ceața și lipsa de vizibilitate l-au întors de câteva ori din drum, alpinistul preferând să coboare și să aștepte de fiecare dată o fereastră bună de vreme pentru a avansa.

Acesta este considerat de către alpinist „cel mai provocator și dificil proiect” al său din ultimii 18 ani, de când practică alpinismul de altitudine, Manaslu fiind unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt și promovat munte din lume.

A treia oară pe Manaslu

Horia a urcat cu succes pe muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, expediţie susţinută financiar de Primăria Slatina, drapelul municipiului unde sportivul a urmat şcoala generală şi liceul fluturând la 8163 de metri altitudine. A fost prima expediţie finanţată de administraţia slătineană, urmând apoi cele pentru cucerirea vârfurilor himalayene Kanchenjunga (8586m) în 2012 şi Lhotse (8516m)în 2013. Anul trecut, Horia s-a reîntors pe Manaslu, ratând expediţia din cauza izbucnirii cutremurului din Nepal, când a fost evacuat cu elicopterul împreună cu partenerul său slovac Peter Hamor. Atunci, 13 alpinişti şi-au găsit sfârşitul pe Everest într-o avalanşă produsă de cutremurul care a ucis peste 1.100 de oameni.
Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Colibășanu este alpinist pur, ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume, unul dintre trei alpinişti care încearcă să-l urce, moare.
Alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă, Colibăşanu a fost recompensat în 2008 cu Medalia de aur „Meritul Sportiv” din partea Guvernului Navarrei şi în 2009 cu Distincţia „Spirit of Mountaineering” la „Piolets d’Or”, din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.