Primul pas în interzicerea crucilor de pe marginea drumurilor

217

Această nouă practică începe în Republica Moldova. Mitropolia de acolo anunţă că instalarea crucilor pe carosabil, în locul accidentelor, contravine canoanelor ortodoxe şi că, împreună cu Ministerul Transporturilor din Republica Moldova, va începe demontarea lor.

“Pentru evitarea aspectului macabru creat de amplasarea unui număr mare de cruci în zonele extrem de periculoase, unde au avut loc multe accidente, ar fi de preferat substituirea lor cu o Troiţă executată conform Canoanelor Bisericii. Scopul Troiţelor este marcarea faptului că în localitatea respectivă locuiesc creştini, sunt aşezate de obicei la răscruci de drumuri şi cu siguranţă, ca aspect sunt mai corespunzătoare. Acestea vor fi adunate într-un loc special amenajat, pentru a fi utilizate ulterior conform destinaţiei la înmormântarea oamenilor fără adăpost şi a persoanelor din familii nevoiaşe”, anunţă Mitropolia. Foarte frumos, dar rămâne să vedem cine anume dintre angajaţii Ministerului Transporturilor va pune mâna efectiv la smulgerea crucilor, câtă vreme, în popor, există temerea că acest gest aduce asupra făptaşului groaznice blesteme.

Să vedem cât va dura până când acest lucru va fi propus şi pe la noi, pentru că nu e kilometru de șosea pe care să nu dai cu ochii de câte un mini-mormânt.