Italienii investesc într-o şcoală profesională regională la Slatina

746

Cu finanţare şi consultanţă italiană, în clădirea fostului liceu de construcţii, la Slatina va lua fiinţă, începând cu  anul şcolar 2017/2018, o şcoală profesională, în cadrul căreia vor beneficia de formare continuă şi adulţi. Absolvenţii vor avea competenţele recunoscute şi în Italia, dar şi prioritate la angajare la agenţii economici cu care se vor încheia contracte de muncă pe perioada şcolarizării.

Clădirea fostul Colegiu Tehnic „Ion Mincu” Slatina, desfiinţat în 2014, va găzdui, începând cu anul şcolar 2017-2018, o şcoală profesională căreia conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt speră să-i dea dimensiune regională sau chiar naţională. Pentru înfiinţarea unei şcoli profesionale la standarde europene, a fost încheiat un parteneriat între Ministerul Educaţiei, IŞJ Olt şi formatori din Italia, zilele trecute având loc prima întâlnire de lucru, la care a participat un reprezentant al formatorilor italieni, Giuseppe Amico, exponent de marcă al Școlii Profesionale din Sicilia, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei- Emil Albotă, parlamentarul de Olt Emil Moţ şi inspectorul şcolar general oltean Felicia Man.

„Ne aflăm la prima etapă a parteneriatului – realizarea unui prim contract cu partenerul italian privind finanţarea şi dotarea şcolii profesionale de la Slatina, precum şi sprijin în realizarea unei curricule în dezvoltare locală, partenerii străni având experienţa unei astfel de şcoli. Săptămâna aceasta vom elabora chestionarele destinate agenţilor economici, necesare pentru realizarea unei situaţii privind necesarul de formare a forţei de muncă pe următorii 5 ani, pe domenii şi specializări. De asemenea, vom organiza împreună cu Primăria Slatina întâlniri cu reprezentanţi ai agenţilor economici de pe platforma industrială şi nu numai. Vom avea apoi sesiuni de încheiere de protocoale  cu partenerii italieni şi societăţile economice implicate. Vom dezvolta curricula de dezvoltare locală la necesarul de formare a agenţilor economici şi partenerului italian. Vom avea certificări recunoscute şi în Italia, iar competenţele vor avea acoperire faptică, cu prioritate la angajare. Am dori ca un profil dominant să fie focalizat pe construcţiii, am pierdut destul de mult prin închiderea Liceului de Construcţii şi am constatat că este nevoie de specializare în acest domeniu, agenţii economici încadrând în muncă foarte mulţi muncitori necalificaţi. Pe lângă formarea iniţială, vom face şi formare continuă, acreditând şcoala ca furnizor de formare continuă a adulţilor.”, explică Felicia Man, inspector şcolar general al IŞJ Olt.

Şcoala va funcţiona începând cu anul şcolar 2017/2018, pentru anul viitor fiind deja fundamentată reţeaua şcolară. Până atunci, activitatea Palatului Copiilor va fi mutată în noul sediu, pentru care se  speră inaugurarea la 1 octombrie, iar clădirea va fi reabilitată şi dotată.

Partenerii italieni ne vor oferi consultanţă şi în ceea ce priveşte amenajarea spaţiului şcolar. Va fi o şcoală specială cu implicarea agenţilor economici atât în realizarea curriculei şcolare la dispoziţia şcolii, dar şi prin acordarea tinerilor de facilităţi pe perioada şcolarizării şi după finalizarea cursurilor pentru că ne dorim să le oferim elevilor noştri absolvenţi un loc de muncă. Până în 2017 sperăm să se reglementeze şi cadrul legal privind învăţământul dual, ce prevede şi  încheierea de contracte de muncă cu elevul, acest tip de învăţământ fiind funcţional în Germania, Austria sau Italia.”, mai spune generalul şcolar.

IŞJ Olt va analiza şi în ce măsură va afecta noua şcoală profesională reţeaua profesională a liceelor, stabilindu-se dacă liceele vor pierde în favoarea acesteia una-două clase profesionale sau dacă vor mai desfăşura în paralel acest nivel. „Iniţial va fi o structură a unui liceu, iar odată atins numărul de elevi necesar se va desprinde ca unitate cu personalitate juridică”, declară Felicia Man.