Finul lui Vâlcov, patron în paradisul fiscal. Onică pe lista românilor cu off-shore-uri în Panama

553

Numele a mai mult de jumătate dintre românii care dețin off-shore-uri în Panama au fost ate publicității de Rise Project. Printre cei care au dezvoltat afaceri în paradisul fiscal se numără și finul lui Darius Vâlcov.

RISE Project, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ),  a publicat o listă cu cele mai importante figuri care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca.  Printre ei, și un oltean, cunoscut al lui Darius Vâlcov, cum altfel, omul care a avut un rol cheie în protejarea de „ochii” legii a paradisului fiscal din Panama, pe timpul când era ministu al Finanțelor.

Dumitru Onică a fost identificat de jurnaliștii Rise project cu firma MVM Investments Ltd (British Virgin Islands – mutată în Seychelles)- http://www.riseproject.ro/panamapapers/

http://www.riseproject.ro/panamapapers/detail.php?id=18

onica

,,Dumitru Onică este fostul șef al Protecției Consumatorului Olt și fost director administrativ al Finanțelor locale. Tatăl său a derulat mai multe contracte publice cu primăria Slatina (n.r.- Rudelf Onică, firma SC Milu Cons SRL), în mandatul lui Darius Vâlcov, fost ministrul al Finanțelor și primar în Slatina, cercetat astăzi de DNA sub control judiciar pentru fapte de corupție. Onica Jr. este și finul de cununie al lui Darius Vâlcov.” precizează sursa citată, cu urrmătoarea observație: ,, Dumitru Onica nu are menționată în declarația sa de avere, MVM Investments Ltd. Adresa de corespondență a companiei, în România, este în blocul V23 din Slatina, devenit celebru după ce mai mulți apropiați ai lui Darius Vâlcov și-ar fi mutat firmele și adresele la aceeași adresă.”

Finul lui Vâlcov spune că  nu a menţionat firma din Seychelles  în declaraţia de avere din „omisiune“. „Este o firmă pe care am înfiinţat-o prin 2006 sau 2007, dacă nu mă înşel, cu un prieten, dar pe care nu am folosit-o niciodată. Nu s-a desfăşurat nicio tranzacţie. Nu ştiu dacă nu cumva au radiat-o, pentru că la un moment dat mi-au trimis nişte documente că n-am plătit nu ştiu ce taxe şi că o radiază “, a declarat Onică pentru coespondentul de la Slatina al Adevărul.

 

Ce rol a jucat nașul

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei şi fost ministru de Finanţe, în prezent judecat pentru fapte de corupţie, a avut un rol cheie în protejarea de „ochii” legii a paradisului fiscal din Panama. Acuzaţia îi este adusă de predecesoarea sa la cârma Finanţelor, care îl acuză că prima decizie pe care a luat-o după instalare a fost scoaterea prevederii privind schimbul de informaţii financiare între bănci şi ANAF din proiectul de ordonanţă care prevedea aplicarea unui tratat de liber schimb de date fiscale şi financiare încheiat între 52 de ţări, inclusiv paradisuri fiscale, document semnat în 30 octombrie 2014 la Berlin, inclusiv de ţara noastră. Astfel, Vâlcov a făcut să nu poată fi identificaţi zeci de români care şi-au ascuns averile prin off-shore-uri în Panama.

 

Vezi detalii:

Cum a protejat Vâlcov paradisul fiscal din Panama