Descinderi la Spitalul Slatina: polițiști de la Criminalitatea Economică au ridicat  documente și probe în dosarul dezinfectanților diluați

1988

Polițiști de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au poposit astăzi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina,  vizat alături de alte 25 de unităţi spitaliceşti din țară în dosarul dezinfectanţilor diluaţi.

152 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică și DGPMB, precum şi de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea au luat astăzi la puricat documente și înscrisuri la 25 de unități sanitare din 21 de județe, pintre care și SJU Slatina. Acţiunea are loc în cadrul dosarului penal privind dezinfectanții diluați folosiți de spitale, în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

 

O treime din dezinfectanții din spitalul slătinean, produse Hexi Pharma

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina apare, alături de Spitalul Municipal Caracal, pe lista celor 50 de unități sanitare din țară cu probleme, publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Cele două folosesc dezinfectanți de la Hexi Pharma, iar în urma testelor de sanitație efectuate pe 29 aprilie s-a stabilit că produsele sunt neconforme. Deși și Spitalul Orășenesc Balș folosește aceiași dezinfectanți, nu apare pe lista celor cu probleme.

“Azi, în intervalul orar 09.00-17.00, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a avut loc o acţiune de control privind produsele biocide (dezinfectanţi) folosite în cadrul unităţii sanitare, provenite de la SC HEXI PHARMA CO SRL. Au fost solicitate documente financiar contabile(contracte de achiziţie, facturi, NIR-uri, fişe de magazie, etc.) din perioada 2013 şi până în prezent. Totodată au fost prelevate probe din produsele biocide (HexiPharma) ce s-au regăsit la nivelul unităţii sanitare. La acţiunea de control au participat reprezentanţi ai IPJ Olt şi DSP Olt, controlul efectuându-se în prezenţa conducerii unităţii sanitare.”, precizează Elena Vişan, managerul SJU Slatina, într-un comunicat de presă.

Firma Hexi Pharma furnizează la Slatina aproximativ o treime din totalul produselor folosite  pentru dezinfecţie, SJU având încheiat cu aceasta, din ianuarie anul trecut, un acord-cadru pe trei ani şi un contract subsecvent cu valabilitate până la sfârşitul anului. Lunar, unitatea se aprovizionează cu produse din gama celor investigate  în valoare de aproximativ 30.000 lei, în urma scandalului fiind sistate livrările de către firma pe numele căreia s-a deschis dosar penal.

0,1% rata raportată a infecțiilor nozocomiale

Scandalul a izbucnit după ce o anchetă realizată de Gazeta Sporturilor a scos la iveală grave nereguli privind infecţiile intraspitaliceşti, la spitalele din ţară ajungând dezinfectanţi cu o concentraţie mult mai mică decât cea contractată şi cu care ar trebui combătute infecţiile. Directorul medical al spitalului slătinean a recunoscut pentru Realitatea Oltului subdiagnosticarea infecţiilor și a tras un semnal de alarmă asupra importanţei recunoaşterii şi asumării statisticilor reale. „La nivelul unităţii noastre, nu pot să vă spun că s-a observat o creştere sau o scădere a numărului de infecţii care să iasă dintr-o evoluţie naturală. Noi ar trebui să punem diagnostice cât mai multe de infecţii. În ţară, infecţiile nosocomiale sunt subdiagnosticate- o rată de 1% la nivel naţional nu spune deloc realitatea. În condiţiile în care ţări cu sisteme dezvoltate de sănătate au o rată de infecţii nozocomiale între 7 şi 20%, noi trebuie să ne reconfigurăm cumva gândirea. Noi am avut anul trecut 128 de infecţii raportate la nivelul spitalului – 0,1%. Încă suntem în faza în care trebuie să creştem responsabilizarea şi capacitatea de diagnostic pentru că sunt probleme legate şi de dorinţă, dar şi de putinţă. Pentru diagnosticul corect al infecţiilor nosocomiale ai nevoie de resurse umane şi de resurse materiale cu mult peste ceea ce oferă sistemul public la ora asta.”, a spus dr.  Cătălin Pătru.