Coregrafa Daniela Mândroc, înlocuită cu Iliuţă Brăileanu

949
Dansatoarea de căluş a părăsit ansamblul

Noul coregraf al Ansamblului Profesionist “Doina Oltului” este Iliuţă Brăileanu, de la 1 martie Daniela Mândroc părăsind instituţia. Cercetată disciplinar în urma plângerii dansatorilor şi orchestrei, coregrafa nu a acceptat statutul de simplu dansator la care fusese retrogradată.

Cercetată disciplinar şi „pedepsită” prin retrogradare la statutul de dansator, coregrafa Daniela Mândroc a părăsit Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”. „De la 1 martie nu a mai venit la serviciu. Am degradat-o pentru indisciplină, potrivit legii, şi a rămas dansator. A fost, probabil, sub demnitatea ei de mare coregraf să se înroleze alături de ceilalţi dansatori. Acum ne putem lăuda cu un coregraf de excepţie- Iliuţă Brăileanu”, ne-a declarat Ion Creţeanu, directorul ansamblului.
Iliuţă Brăileanu, supranumit „copilul teribil al căluşului”, director al Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina şi lider al Ansamblul „Căluşarii Slatinei” este coregraf la „Doina Oltului” cu contract. Conducerea ansamblului mizează pe priceperea acestuia de a promova căluşul autentic, dans popular inclus în patrimoniul UNESCO, jucat în vatra olteanească de peste o mie de dansatori copii şi adulţi. „Vom promova căluşul tradiţional necosmetizat, jucat ca odată, nerujat. Nu avem noi voie să umblăm, este sacru. Ăsta ne-a scos în lume, căluşul şi doina”, pune punctul pe „i” directorul Creţeanu, punând astfel punct prestaţiei ruşinoase a ansamblului cu un joc de căluş în care solist principal era coregrafa Mândroc, de neacceptat în tradiţia căluşului să joace o femeie.
Cercetarea disciplinară a Danielei Mândroc a fost deschisă de către conducerea ansamblului după ce la începutul anului aproape toţi angajaţii s-au revoltat împotriva acesteia, acuzând-o de comportament deviant, nemulţumiţii ajungând să se plângă chiar preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu. Daniela Mândroc ocupa postul de coregraf al Ansamblului „Doina Oltului” din 2008. În 2013 ea demisionase din funcţie, dar a revenit.