Semn rău pentru PNL de la Curtea Constituțională

113

Curtea Constituţională a României discută astăzi excepţia privind anumite prevederi din Legea alegerilor locale, printre care şi acelea care fac referire la declararea ca fiind ales candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Jurnalistul Liviu Avram, cel care a cerut sesizarea CCR, a avut o expunere lungă, cu trimiteri la alegerile din Statele Unite şi Marea Britanie, ceea ce l-a exasperat pe Augustin Zegrean. Preşedintele CCR l-a oprit pe Avram cu o remarcă amuzantă: „Am ascultat cu tot stoicismul de care am fost în stare. Nu analizăm alegerile din SUA şi Anglia. Riscăm să declarăm neconstituţională legea americană.”

A urmat opinia procurorului de şedinţă. Acesta a susţinut respingerea excepţiei de necontituţionalitate, invocând dreptul legiuitorului de a stabili modalitatea de organizare a alegerilor. Acesta este un semn rău pentru cei care îşi doresc alegeri în două tururi, din moment ce procurorul reprezintă practic statul, prin Ministerul Public.