Limita de 50 km/oră în localități ar putea dispărea

131

Un proiect UDMR a fost depus în Parlament pentru eliminarea limitării de 50 km/oră pentru autoturisme în localități, pe distanțe mai lungi de 3 kilometri. Scopul ar fi evitarea formării de coloane de mașini.

Deputatul UDMR Marton Arpad a depus o propunere legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede eliminarea limitării vitezei autoturismelor sub 50 km/oră pe tot traseul unei localităţi şi restrângerea acestei limitări la o distanţă minimă necesară, care să nu depăşească 3 km, potrivit Digi 24.

Potrivit propunerii legislative, „se interzice limitarea vitezei sub 50 de kilometri pentru autiovehicule la întreaga localitate, adică de la indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate până la indicatorul de ieşire din localitate”.

În expunerea de motive se arată că în unele locuri există „limitări de viteză exagerate pe o lungime exagerată”, precum şi „semnalizări interpretabile”. În aceste condiţii, o cauză importantă a producerii accidentelor rutiere este legată de formarea de coloane lungi de maşini care uneori se întind pe câţiva kilometri.