„Stresul la locul de muncă”, temă de reflecție pentru angajatorii din Olt

243

„Stresul la locul de muncă” a fost tema propusă dezbaterii de către inspectorii ITM Olt, reprezentanților angajatorilor din județ. Această discuție a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale a Securității și Sănătății în Muncă.

“Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă are loc în fiecare an pe data de 27 aprile și este o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii. Anul acesta tema propusă a fost „Stresul la locul de muncă”. A fost o temă propusă anterior, deoarece, vedem cu toții că stresul devine o problemă în cât mai multe organizații.În urma acestor dezbateri sperăm ca angajatorii să conștientizeze că riscul psihosocial creat de stres devine din ce în ce mai vizibil”, a declarat Cristian Ungureanu, inspector șef ITM Olt.

Potrivit statisticilor, la nivel național jumătate dintre zilele de concediu medical solicitate de un angajat are la bază stresul de la locul de muncă.

“Este un lucru care ne dă de gândit, iar noi ca și instituție trebuie să conștientizăm angajatorii cu privire la acest lucru. Angajatorii trebuie să fie conștienți că pentru a avea  productivitate, trebuie să aibă în vedere codițiile de muncă”, a completat Ungureanu.

Specialiștii consideră că stresul de la locul de muncă nu este generat de individ, ci este legat de modul de desfășurarea a activității.

Conform statisticile OIM anual se produc 2,3 milioane de decese cauzate de accidente de muncă și boli profesionale. Peste 300000 de decese se produc anual ca urmare a accidentelor de muncă.Aceeași organizație estimează că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 de decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, iar aproximativ 860.000 de angajați suferă accidente la locul de muncă.