Securitatea la incendiu seacă bugetul judeţului cu 2,5 milioane lei

211

Consiliul Judeţean Olt a demarat procedurile de obţinere a autorizaţiilor de securitate la incendiu pentru opt unităţi destinate persoanelor cu nevoi speciale din judeţ. Sumele aprobate ieri de către consilierii judeţeni pentru expertize tehnice, proiecte şi lucrările propriu-zise de remediere a deficienţelor care, în cazul unui incendiu, ar putea cauza piederi materiale imense dar şi de vieţi omeneşti, se ridică la 2,5 milioane lei, acoperite din bugetul local al judeţului.

Clădiri destinate reabilitării persoanelor cu handicap fără rampe construite corect pentru accesul acestora, uşi care se deschid invers, construcţii care nu au rezistenţă la foc, lipsa sistemelor de detecţie şi semnalizare în caz de incendiu, instalaţii electrice, sanitare şi termice cu risc- sunt doar câteva dintre deficienţele care pot duce oricând la o tragedie în multe dintre clădirile destinate persoanelor care au nevoie de îngrijire, asistenţă socială, asistenţă medicală sau educaţie specială. Au funcţionat aşa până ce tragedia din Colectiv a deschis ochii autorităţilor, devenind obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Costurile sunt enorme pentru buget, dar insignifiante comparativ cu pagubele care s-ar produce în eventualitatea izbucnirii unui incendiu.
Astfel, consilierii judeţeni au aprobat ieri sumele necesare obţinerii autorizaţiilor pentru opt astfel de unităţi, valoarea acestora ridicându-se la 2.512.497 lei, fonduri acoperite din bugetul local al judeţului pe 2016.

Lucrări la Cezieni, Slatina şi Şopârliţa

Lucrările în cadrul proiectului de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru Centrul de Recuperare Persoane cu Handicap Cezieni se vor întinde pe durata a 12 luni şi se ridică la 712.000 lei. Acestea prevăd modificări asupra construcţiei pentru asigurarea în permanenţă a celei de-a doua căi de acces şi evacuare, asigurarea lăţimii minime admise a uşilor şi sensul de deschidere a a acestora, asigurarea condiţiilor de securitate la centrala termică, instalaţie electrică de iluminat de securitate în caz de evacuare, instalaţie de paratrăznet, sistem de detecţie şi semnalizare, asigurarea unei rezerve de apă, dotări cu stingătoare, înlocuirea sau tratarea elementelor care nu au rezistenţă la foc, etc.
Lucrări asemănătoare vor fi demarate şi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Slatina, valoarea totală a investiţiei ce se estimează a fi finalizată în 6 luni ridicându-se la 768.497 lei. Pentru obţinerea autorizaţiei la incendiu, lucrările la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Şopârliţa vor dura 8 luni şi vor costa bugetul judeţului 432.000 lei, în timp ce lucrările la fostul centru de plasament „Zorile” Slatina, estimate tot pentru o perioadă de 8 luni, vor costa 258.000 lei.

Proiecte pentru Drăgăneşti, Băbiciu şi Balş

Consilierii judeţeni au mai aprobat şi sumele necesare acoperirii cheltuielilor legate de expertize şi proiecte. Cu suma de 204.000 lei, se vor achita expertize tehnice şi proiecte tehnice în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Drăgăneşti-Olt, Căminul pentru Persoane Vârstnice Băbiciu, Şcoala Specială Ajutătoare Balş şi Şcoala Profesională Specială Balş. Alţi 138.000 de lei vor acoperi elaborarea proiectelor tehnice de specialitate pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Slatina, Centrul de Recuperare Persoane cu Handicap Cezieni, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Şopârliţa şi clădiri ale fostului centru de plasament „Zorile” Slatina.