PNL a depus un proiect împotriva jocurilor de noroc

136

Mai mulţi deputaţi liberali au depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care se interzic reclamele în audiovizual la jocurile de noroc, această publicitate urmând să fie permisă numai în interiorul spaţiilor destinate jocurilor de noroc şi în publicaţiile de specialitate.

Proiectul de lege prevede introducerea în Legea 148/2000 privind publicitatea a unui nou articol, care spune că ‘publicitatea pentru jocurile de noroc este permisă doar în interiorul spaţiilor în care se organizează jocuri de noroc şi în publicaţiile de specialitate din domeniul jocurilor de noroc’.
Acelaşi proiect mai prevede introducerea unui aliniat nou în Legea audiovizualului, care precizează: ‘comunicarile comerciale audiovizuale destinate jocurilor de noroc sunt interzise’.

Potrivit iniţiatorilor, în ultimii ani, activitatea de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc a căpătat o amploare deosebită în România, devenind un domeniu care necesită o reglementare clară datorită riscurilor pe care le implica.

‘Unul dintre aceste riscuri îl constituie dependenta creată de jocurile de noroc, denumită şi ludomanie. Este de notorietate cazul a doi fraţi din Iaşi care s-au sinucis la interval de câteva zile din cauza datoriilor acumulate ca urmare a participării la jocurile de noroc. Prezenţa lege porneşte de la modelul legislativ utilizat de legiuitorul român în cazul produselor din tutun, urmărind să limiteze totodată promovarea unei activităţi ce poate reprezenta un risc real pentru numeroşi consumatori, în special tineri’, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa este semnată de cinci deputaţi PNL, printre care şi Maria Grecea, şi se afla în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor până pe 19 mai.