Județul Olt are în palmares încă un premiu câștigat pe ouă! Rony Costache s-a dovedit o demnă urmaşă a meşterului Tudor Diaconeasa, demonstrând că arta încondeierii ouălor este pe mâini bune pe Valea Olteţului. Eleva din Morunglav, pregătită de Daniela Voicu de la Balş, a câştigat premiul II.
Singura zonă din judeţul Olt în care se practică încondeiatul ouălor este Valea Olteţului. Primii încondeiatori au fost Tudor Diaconeasa şi Nicolae Vladu. S-a spus în urmă cu cinci ani, când meşterul Diaconeasa a părăsit această lume, că tradiţia va pieri, însă zilele acestea, un alt premiu câştigat de o ucenică vine să demonstreze că arta tradiţională oltenească este pe mâini bune, că merge mai departe. Pregătită de fiica lui Nicolae Vladu, Daniela Vladu, eleva de 15 ani Ionela Rony Costache, din comuna Morunglav, s-a impus la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, organizat în perioada 16-17 aprilie, la care Oltul a participat şi cu un stand expoziţional.Olteanca a obţinut premiul II la cea de-a XIII-a ediție a concursului de încondeiat ouă „Tradiție – valoare sacră“ din cadrul Festivalului Național al Ouălor Încondeiate, la care s-au înscris aproape cincizeci de copii.
“Festivalul mai înseamnă și o expoziție extraordinară cu ouă încondeiate de meșteri din zona Bucovinei dar și de invitați din țară, recunoscuți de specialiști ca păstrători și continuatori ai tradiției, dar și a tehnicilor arhaice de încondeiere a ouălor. La această ediție au fost prezenți peste o sută de participanți cu peste cincisprezece mii de ouă încondeiate așa cum numai în Bucovina se pot face. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt se poate mândri cu performanța de a fi sprijinit și promovat cu asiduitate acest meșteșug și pe meșterii care, fie ei ucenici sau instructori, îl practică: învățătorul Petre Ciobanu de la Călui; Daniela Voicu de la Balș; Costinel Beșteleu de la Oboga; Virgil Teodor Mihăilă de la Călui; Cristian Nicolăescu de la Călui și Ionela Rony Costache de la Morunglav. Toți aceștia au învățat arta încondeierii ouălor de la Tudor Diaconeasa, cu excepția Danielei Voicu (fostă Vlad) care mărturisește că a învățat acest meșteșug de la bunicul ei, Nicolae Vladu, care a fost finul de cununie al meşterului Tudor Diaconeasa, cel care a plecat în lumea umbrelor sărac și bolnav, cu o pensie de mizerie, lăsând însă în urma sa o pleiadă de meșteri încondeietori de ouă, mai mici sau mai mari, dar dăruiți acestui meșteșug. Standul expozițional al județului Olt a stat cu cinste alături de ale celorlalți invitați din țară și din afara acesteia”, declară Valeru Ciurea, referent de specialitate al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, care a însoţit la Ciocăneşti echipa oltenească formată din meşterii- profesori Petre Ciobanu şi Daniela Voicu și ucenica Ionela Rony Costache.
Ouăle de pe Valea Olteţului reprezintă un capitol aparte în cartea meşteşugului încondeierii. Culorile folosite tradiţional sunt galbenul (care semnifică soarele, sursa vieţii), roşul (sângele Mântuitorului) şi negrul (patimile îndurate de Iisus şi durerea Maicii Sale). Motivele moştenite din străbuni cele mai folosite sunt în număr de 10, întâlnite şi pe celebra ceramică de Oboga: cocoşul, vulturul, peştele, frunza de jugastru, mărgăritarul, heruvimul, pânza de păianjăn, pana de păun, poteca rătăcită, fierul plugului.