În ce hal sunt preparate produsele lactate pe care le cumpărăm cu încredere din magazine

94

În perioada 22 martie — 18 aprilie 2016, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au desfăsurat activități de control oficial pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea și procesarea laptelui crud și a produselor lactate.

Au fost verificate 322 de ferme, 1.003 exploatații non-profesionale, 255 de centre colectare lapte, 119 unități de procesare autorizate sanitar-veterinar, 253 de unități procesare înregistrate sanitar-veterinar, 105 depozite independente care stochează lapte/produse lactate în cadrul Programului “Laptele și Cornul”.

Urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfășurate în acest interval, au fost aplicate 197 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 138 au fost avertismente și 59 amenzi în valoare de 131.040 de lei. S-au emis 22 de ordonanțe de suspendare a activității și 18 ordonanțe de interzicere a activității.

Dintre neregulile constatate:

— program autocontrol incomplet;

— etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

— deficiențe privind întreținerea spațiilor și echipamentelor de lucru;

— deficiențe privind implementarea și revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

— nerespectarea normelor de igiena privind întreținerea adăposturilor de animale;

— deficiențe privind întreținerea spațiilor și echipamentelor de lucru;

— lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

— mijloc de transport lapte neautorizat sanitar-veterinar;

— lipsă contract pentru neutralizare SNCU;

— lipsă procedura retragere/rechemare.