Legea indemnizațiilor pentru mame a fost promulgată

131

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a promulgat legea privind indemnizația pentru mame. În opinia sa, legea este bună, așteptată și bine-venită.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege. Astfel, dacă mamele vor să stea doi ani în concediu de maternitate, ele vor primi o indemnizație echivalentă cu 85% din salariu, indiferent cât de mare le este leafa.

Dar Guvernul se afla într-o situație dificilă. A trebuit să acopere majorările salariale votate anul trecut de parlament, dar și găurile lăsate de reducerile de taxe care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Eliminarea plafoanelor în cazul indemnizațiilor pentru mame înseamnă alte 500 de milioane de lei. Recent, premierul a declarat că, dacă nu vor fi bani la rectificarea bugetară din vara, ia în calcul amânarea acestei legi.

Principalele noutăţi aduse de legea indemnizaţiilor pentru mame:

– Plafonul maxim al indemnizaţiei, de 3.400 lei/lună, a fost elimintat.

– Condiţia pentru a primi indemnizaţie este ca mama să fi muncit cel puţin 12 luni în ultimii doi ani.

– Mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară.

– De la 1 mai, salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.250 lei, astfel că valoarea indemnizaţiei minime va fi de 1.060 lei/lună.

– Indemnizaţia se acordă până la împlinirea vârstei de doi ani.

– Dacă se întorc la muncă mai repede, mamele vor primi un spor (stimulent de inserție) de 50% din indemnizația minimă, adică în jur de 500 lei lunar.

– Nivelul indemnizaţiei se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

– Părintele care s-a întors din concediul de creştere a copilului nu poate fi concediat timp de şase luni de la revenire.

– Modificările vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016.