Octavian Bălțoi rămâne cel mai bogat oltean

6442

Patronul firmei Grup Primacons continuă să se mențină pe primul loc în clasamentul celor mai bogați olteni, chiar dacă a ieșit, în ultimii ani, din Top 500, întocmit de revista Capital anul trecut. Cu afaceri în domeniul construcțiilor și imobiliarelor, averea acestuia se menține la peste 10 milioane de euro. În urmă cu peste cinci ani, afaceristul slătinean era singurul oltean printre cei mai bogați români, top în care primul loc era deținut de Ion Țiriac. Cel mai bun loc în topul bogaților deținut de Octavian Bălțoi a fost 424.

Octavian Bălțoi este afaceristul din județ cel mai bine clasat în topul celor mai bogați olteni, chiar dacă averea sa, estimată la peste 10 milioane de euro, este de trei ori mai mică decât cea a primilor clasați de colegii de la Capital: Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj-27 milioane euro, Nicolae Sarcină, proprietarul rețelei de magazine Succes și Nicolae Sofianu (Vâlcea), cu o avere estimată la 25 de milioane de euro. Spre deosebire de primii bogați ai regiunii, care au făcut bani din agricultură și retail, ponderea afacerilor profitabile ale firmelor deținute de Octavian Bălțoi o reprezintă construcțiile. Spre deosebire de cei care alcătuiesc podiumul bogaților, ale căror afaceri se desfășoară cu precăderi în județele pe care le reprezintă, afaceristul oltean s-a reorientat în ultimii ani spre alte zone din țară în care ritmul creșterii construcțiilor a depășit media națională. Redirecționarea a facerilor  spre alte zone s-a făcut și ca urmare a diminuării continue a ritmului de dezvoltare a Slatinei din ultimii ani, reședința Oltului aflându-se în coada clasamentului celor mai attractive orașe din țară din punct de vedre investițional.

Discreție totală cu privire la familie și avere

Nimeni nu știe cu exactitate la cât se ridică averea familiei Bălțoi, una dintre cele mai importante din județ. Ultima estimare a fost făcută cu mai bine de cinci ani în urmă când s-a constatat că nivelul ei nu-i mai permite afaceristului ocuparea unei poziții de frunte în topul realizat de revista Capital. Octavian Bălțoi este un afacerist atipic, extrem de retras, asemeni celor doi copii ai săi, care contribuie de devoltarea afacerilor puse pe picioare de acesta. Tot ceea ce se știe cu exactitate este faptul că mare parte din profit este adus de firma de construcții. Aceasta este specializată pe construcții industriale dar a dezvoltate cartiere rezidențiale. Pentru că, de la instalarea crizei economice din 2010, piața imobiliară olteană pare să nu-și fi revenit iar investițiile mari, derulate de firme sau autorități, au fost foarte puține, cel mai bogat oltean a căutat de lucru și a găsit cam prin toate colțurile țării. Așa se face că este foarte greu de localizat o zonă în care fima de construcții a lui Octavian Bălțoi și-a direcționat afacerile.

Depozitul de la Bălteni, lucrare marca Bălțoi

Ultima și una dintre cele mai importante și mai valoroase investiții din Olt realizate de Grup Primacons în județ o reprezintă ce din  Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, cu o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA. Cea mai mare componentă a proiectului privind managementul deşeurilor la nivelul judeţul Olt a fost construirea depozitului de la Bălteni.  Acesta are o capacitate de 3.560.000 metri cubi și constă într-o prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ. Acest proiect a fost unul complex și, după cum susține beneficiarul-administrația județeană, a fost dus la bun sfârșit cu profesionalism de firma celui mai bogat oltean.