Ministrul muncii a demisionat din funcție. Premierul caută cât mai rapid un înlocuitor.

132

 Dacian Ciolos a anunţat, printr-un comunicat de presă, că ministrul muncii şi-a prezentat demisia, urmând să prezinte preşedintelui Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare, o propunere pentru portofoliul muncii. “Am acceptat astăzi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, se arată în comunicat.

Decizia a fost luată ca urmare a scandalului stârnit pe marginea proiectului privind salarizarea bugetarilor. Claudia-Ana Costea a anunţat marţi că nu-şi asumă proiectul de ordonanţă şi în cazul în care se va afla pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de miercuri, îşi va prezenta demisia. Guvernul a fost pus astfel în situaţia de a renunţa la proiect.

Ministrul Muncii Claudia-Ana Costea şi-a asumat retragerea proiectului de ordonanţă privind salarizarea, pe motiv că nu avea cum să satisfacă nevoile tuturor partenerilor sociali, a anunţat marţi un reprezentant al Ministerului Muncii. Acesta a mai spus că dacă documentul se va afla miercuri pe masă Guvernului, ministrul Costea intenţionează să demisioneze.

Guvernul a decis să abandoneze proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea bugetarilor în formă actuală, urmând să lucreze pe o nouă abordare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Întrebat de jurnalişti dacă premierul a luat în calul demiterea ministrului, Dan Suciu a spus iniţial că nu “s-a luat în discuţie situaţia doamnei Costea”. La insistenţele jurnaliştilor, Suciu a spus că premierul a cerut, totuşi, explicaţii ministrului, urmând să ia şi o decizie. Suciu a mai afirmat că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă nu ar fi apărut oricum pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de miercuri, potrivit HotNews.

Întrebat cine a elaborat proiectul de ordonanţă care a stârnit atât de multe controverse, Suciu a susţinut că Ministerul Muncii, având o contribuţie şi Ministerul Finanţelor. Însă, există informaţii care arată că, în realitate, proiectul a fost elaborat de Ministerul Finanţelor, în colaborare cu membrii Cancelariei prim-ministrului, iar Ministerul Muncii a avut o crontributie foarte redusă. Ministrul Muncii ar fi dorit promovarea unui proiect de lege privind salarizarea unitară, aşa cum cer cu insistenţă sindicatele, dar şi partide. De aici ar fi apărut şi neînţelegerile. Proiectul de ordonanţă urma să intre în vigoare la 1 august şi prevedea o scădere a salariilor demnitarilor şi o creştere a salariilor mici, precum şi eliminarea unor discrepanţe între salariaţii cu aceleaşi sarcini, dar venituri diferite. Efortul bugetar ar fi fost de 300 de milioane de lei net în 2016 şi de 1,5 miliarde în 2016. În schimb, o lege a salarizării unitare ar fi însemnat un efort bugetar mult mai mare, de multe miliarde de lei anual.