MApN reînființează Colegiul Militar din Craiova

2653

MApN va reînființa liceul militar din Craiova după 18  ani în care activitatea acestuia a fost suspendată.

Liceul militar din Craiova a fost inaugurat în 1885, iar de-a lungul activității din această unitate i-au trecut  pragul, regele Carol al II-lea și primul-ministru Armand Călinescu (1938), ministrul de război Pantazi (1943) și mareșalul Ion Antonescu (1943). Printre cei care au desăvârșit pregătirea militară, dar și cultura viitorilor militari de carieră,  numărându-se Luca Preda, George Pascu, V. Mihăilescu, decorat cu ordinul „Mihai Viteazul“. Datorită lor, oștirea română a primit militari de elită, dar și oameni de cultură și de știință proeminenți: medicul scriitor Ion Bibeni, Ion Gheorghe Maurer, viitor președinte de consiliu de miniștri, diplomatul N. Flitan, viitor ambasador român la Paris. Și cu toate acestea destinul acestei unități de învățământ a fost cu totul altul: după evenimentele din 1989, liceul a fost desființat. În 1998 liceul militar a fost desființat, în timp clădirea sa a devenit o ruină.

Anul acesta Ministerul Apărării Naționale a luat decizia de a reînființa Colegiul Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova. Astfel că, pentru anul școlar 2016-2017 elevii care doresc să urmeze cursurile unui liceu militar, pot opta și pentru cel din Craiova. Aceștia au la dispoziție 120 de locuri, dintre care 100 pentru băieți și 20 pentru fete.

Potrivit purtătorului de cuvânt la CMJ Olt, loct. col. Adrian Turlea 45 de elevi olteni și-au depus dosarele pentru a susține examenul de admitere la Colegiile Militare Naționale „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, județul Prahova, „Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc, Suceava și „Mihai Viteazul”, de la Alba Iulia.

“Recrutările candidaților pentru Colegiul Militar din Craiova se vor face până pe 13 mai. Cei care vor să opteze acum pentru Craiova, să fie mai aproape de casă, dintre cei 45 care și-au depus deja dosarele pot să solicite acest lucru în scris la CMJ”, ne-a spus Turlea.

În prezent în țară sunt trei astfel de unități de învățământ militar, la care se adaugă și cel din Craiova.