Reţea destructurată în Olt: vindeau pe internet bunuri inexistente

301

Procurorii DIICOT Vâlcea şi poliţişti judiciari au efectuat astăzi 26 de percheziţii domiciliare în Drăgăşani şi 2 comune din Vâlcea, dar şi în comunele oltene Dobroteasa, Strejeşti, Cungrea, Vultureşti şi Verguleasa, la o reţea de escroci care vindea pe internet bunuri inexistente, banii fiind viraţi mai întâi în conturi din Polonia. Ţinta înşleciunilor erau cetăţeni străini, reţeaua fiind structurată pe mai multe paliere.

Cetăţeni străini din România, dar şi cetățeni străini de pe teritoriul Germaniei, Austriei, Spaniei şi Belgiei au fost înşelaţi de o grupare de escroci, cu ramificaţii în Vâlcea şi Olt, aceştia vândzând pe internet bunuri pe care nu le deţineau. Suma totală la care se ridică activitatea infracţională pentru fraude informatice şi spălare de bani se ridică la peste 900.000 euro.
Astăzi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au efectuat un număr de 26 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea – în Drăgășani şi comunele Dănicei și Sutești, iar în Olt în comunele Dobroteasa, Strejești, Cungrea, Vulturești şi Verguleasa, precum şi pe raza municipiului București. “În cauză, există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane de pe raza judeţului Vâlcea şi a comunei Dobroteasa, judeţul Olt, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice. S-a reţinut că activitatea infracţională consta în postarea pe diferite site-uri comerciale a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse pe care în fapt nu le deţineau. S-a stabilit că sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea anunţurilor de vânzare a bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării în conturi bancare deschise în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on line banking în conturi deschise la unităţi bancare din România din România.”, menţionează DIICOT într-un comunicat de presă.
Procurorii au mai stabilit că grupul infracţional acţiona pe mai multe paliere. Primul palier era format din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil fiind denumiţi în argou „lansatori” şi care erau destinatarii finali ai sumelor de bani obţinute ilicit. Al doilea palier era reprezentat de către suspecţii care racolau alţi participanţi implicaţi în deschiderea conturilor, ridicarea banilor şi predarea lor. Al treilea palier îl reprezintau suspecţii al căror rol era acela de a deschide conturi în străinătate, conturi recomandate victimelor pentru a vira banii reprezentând contravaloarea produselor pe care doreau să le achiziţioneze. Ultimul palier era constituit din suspecţi al căror rol era acela de a dobândi şi a deţine bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, respectiv de a sprijini transferul de astfel de bunuri de către cei care aveau controlul on line al conturilor.
“În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că din grupul infracţional organizat au făcut parte și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta săgețile la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și/sau ridica sumele de bani virate. Cercetările continua, pentru stabilirea întregii activități infracționale.”, precizează DIICOT.