Descinderi în Olt și în alte șapte județe

748

În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R. au efectuat  24 de percheziţii domiciliare, pe raza  a șapte judeţe, printre care și Olt. Au fost făcute descinderi  la mai multe persoane fizice şi juridice, respectiv la domiciliile persoanelor şi la sediile societăţilor implicate în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală din județele Ilfov, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi.

În județul nostru au fost făcute descinderi în trei localități, Osica, Stoenești și Balș.

Au fost puse în aplicare 25 mandate de aducere a unor persoane  implicate în cauză, în vederea audierii lor şi dispunerii de măsuri legale.

Potrivit comunicatului Poliției Române din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012–2014, administratorii a patru societăţi comerciale din judeţele Ilfov şi Hunedoara ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin declararea unor operaţiuni comerciale inexistente, susţinute doar scriptic, prin facturi fiscale ce atestă vânzarea-cumpărarea de concentrat cuprifer, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit prin diminuarea masei impozabile.

Valoarea relaţiilor comerciale fictive, declarate fiscal, se ridică la 3,5 milioane de euro. Pentru a crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor comerciale, plata s-ar fi făcut prin transfer bancar, în conturile societăţilor emitente, însă banii ar fi fost retraşi şi remişi ulterior reprezentanţilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane.

Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor către bugetul de stat stabilit până în prezent este de aproximativ 1,1 milioane de euro.

Acţiunea, desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, beneficiază de sprijinul specialiştilor Direcţiei Operaţiuni Speciale a I.G.P.R. şi al celor din cadrul Agenţiei Naţionale Antifraudă Fiscală.

La activităţi participă şi poliţişti din cadrul structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice din inspectoratele de poliţie judeţene menţionate, precum şi luptători S.I.A.S..