Centurile Slatinei şi Balşului, în linie dreaptă, dar tot fără finanţare

1890

După ani de promisiuni, centurile Slatina şi Balş s-au lovit de ultimul hop: finanţarea. În timp ce varianta ocolitoare a Slatinei este gata să fie scoasă la licitaţie, cea a Balşului mai trebuie modificată pe ici pe colo, deoarece se suprapune cu autostrada Craiova- Piteşti.

Centura Slatinei- “în maxim două luni va fi depusă în cadrul CNADNR”

Anul trecut, slătinenii primeau marea veste: proiectul centurii ocolitoare a municipiului a fost inclus în bugetul pe 2015 şi a primit o finanţare de 1,9 milioane de lei din totalul de circa 50 de milioane de euro. În august se aştepta începerea construirii în nordul oraşului, în zona Satul Nou – Cireaşov, însă nici până acum nu a fost organizată licitaţia. Potrivit proiectului, şoseaua va străbăte apoi Slătioara, respectiv satul Salcia, iar ruta ocolitoare se va întinde pe o distanţă de 11, 7 km şi punctul de ieşire va fi la aproximativ 2 kilometri de intrarea în Slatina dinspre Craiova.

Într-un interviu acordat ieri pentru HotNews, directorul CNADNR Cătălin Homor a declarant că încă nu s-a identificat sursa de finanţare pentru realizarea acestui obiectiv. “Documentaţia pentru Slatina la nivel de proiect tehnic, inclusiv detalii de execuţie, în maxim două luni va fi depusă în cadrul CNADNR. Vom avea proiectul tehnic gata de scos la licitaţie şi execuţie. Urmează să identificăm şi sursa de finanţare. Dacă găsim o soluţie, scoatem licitaţia anul acesta.”, a declarant şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Ocolitoarea Balşului se pupă cu autostrada

Încredibil, dar adevărat. În timp ce dau asigurări că se realizează dacă nu anul acesta, din lipsa finanţării, sigur la anul, autorităţile au aflat că Centura Balşului nu se poate realita deocamdată pentru că se pupă cu autostrada Craiova-Piteşti, şi ea o altă promisiune lungită an de an. Aşa că ne întoarcem la planurile “gândite”. “La Balş există o discuţie pentru că centura Balş se suprapune cu autostrada Craiova – Piteşti. Dacă se execută centura Balş, trebuie gândită astfel încât să înglobeze în ea, la nivel de autostradă, anumite profile pe anumite secţiuni”, a declarant recent şeful CNADNR.
Centura Balşului a căpătat deja şi un istoric: după mai mulţi ani de demersuri către autorităţile centrale, în 2012 autorităţile judeţene dădeau ca sigură începerrea lucrărilor pentru realizarea ei. Au trecut 4 ani şi aceeaşi poveste- se va face… în curând.