Avere găsită în pământ, neexpertizată din lipsă de fonduri

340

16 obiecte găsite cu detectorul de metale de către un arheolog amator au fost predate anul trecut Direcţiei pentru Cultură Olt. Valoarea acestora a rămas încă necunoscută până acum, instituţia neavând fonduri pentru expertiză.

Câteva inele şi monede din secolul XX au ajuns în patrimoniul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt anul trecut, acestea fiind predate de către un oltean. Obiectele, 16 la număr, au fost identificate de către un oltean, cu un detector de metale, în mai multe zone- Saru, Slatina, Teslui, Bobiceşti. Dacă respectivele obiecte au vreo valoare sau nu, încă nu a reuşit să afle instituţia până acum, în funcţie de răspunsul căreia îşi va primi răsplata şi găsitorul. „Instituţia noastră nu are experţi acreditaţi şi, din lipsă de fonduri, până acum nu am reuşit să stabilim dacă obiectele respective au vreo valoare. Vom încerca să găsim o soluţie pentru a rezolva problema, în funcţie de expertizare fiind stabilită atât instituţia căreia îi vor fi cedate obiectele, cât şi suma cu care va fi recompensat cel care le-a predat statului”, ne-a declarat Cătălin Andronăchescu, directorul instituţiei.
Potrivit Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil,bunurile arheologice, epigrafice, numismatice etc., descoperite prin cercetări cu scop arheologic dar şi accidental, prin lucrări de orice natură efectuate în locuri aferente proprietăţii publice, intră în proprietatea publică. Găsitorul are obligaţia să le predea autorităţilor în termen de 72 de ore. Acesta este motivat să predea statului comoara găsită nu numai prin sancţiuni şi pedeapsa cu închisoare ce poate ajunge chiar şi la 10 ani, dar şi printr-o recompensă pecuniară de 30% din valoarea bunului (art. 49, alin. 4, Legea 182/2000). Dacă, aşa cum a fost şi în cazul tezaurului de la Pietroasa, comoara descoperită are o valoare excepţională şi poate intra în categoria tezaurelor, găsitorul va primi şi o bonificaţie de 15%.