Peste 300 de olteni- patroni de pe băncile şcolii

172

309 studenţi din Olt şi-au înfiinţat firme beneficiind de facilităţi. Dintre aceştia, 98 au fost doar vremelnic patroni, afacerile lor nerezistând pe piaţă o perioadă mai mare decât cei 3 ani impuşi ca obligaţie de funcţionare pentru a nu restitui sumele pentru care li s-au acordat scutiri de plată.

O treime dintre studenţii care şi-au lansat propria firmă pe piaţă beneficiind de facilităţile de scutire de la anumite plăţi oferite de HG 166/2003 nu au avut viaţă lungă în afaceri. Potrivit Registrului Comerţului, până la finele lunii februarie 2016, în Olt au înfiinţat firme 309 studenţi. Dintre cestea, astăzi mai sunt în funcţiune 211, restul fiind radiate ulterior perioadei de 3 ani de la demararea activităţii. Astfel, 98 de studenţi au rezistat pe piaţă abia perioada impusă de lege pentru a nu restitui sumele de care au fost scutiţi, mai mult praf în ochi decât un ajutor solid.
Potrivit legii, studenţii care au făcut cel puţin un an de facultate pot înfiinţa o firmă fără să mai plătească taxele cerute în mod obişnuit la crearea unei societăţi comerciale, precum taxa de înmatriculare, de autorizare sau de timbru la notariat. În total, ei sunt scutiţi de plata a câteva sute de lei. Birocraţia, lipsa experienţei, a banilor şi a ajutorului real necesar din partea statului pentru o viaţă lungă ca patron duc la eşec pentru o mare parte dintre studenţii care şi-au văzut visul împlinit de a avea propria afacere. Însă sunt destul de mulţi care reuşesc încă să se menţină.
Pentru a beneficia de facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie acreditată, să fie cel puţin în anul II de studiu şi să nu fi depăşit vârsta de 30 ani.