Alegerile vin, actorii politici încă se mai pregătesc

611
Scrutinul pentru desemnarea aleşilor locali a avut loc pe 5 iunie

O lună de zile a mai rămas până la declanşarea oficială a campaniei electorale şi partidele nu şi-au stabilit încă lista cu candidaţii la alegerile locale. În unele organizaţii se mai fac sondaje, în altele se merge pe intuiţie, dar există şi organizaţii ce aruncă în luptă persoane alese la întâmplare pentru a se putea lăuda că au candidaţi proprii în toate cele 112 localităţi ale Oltului.

Social-democraţii sunt aproape gata

Cel mai bine la capitolul desemnare candidaţi la funcţiile de primar stau social-democraţii. Ei sunt avantajaţi şi de numărul mare de primari în funcţie, cei mai mulţi dintre ei primind sprijul necesar pentru obţinerea unui nou mandat. Cea mai mare problemă au avut-o cei de la PSD la Balş. Au rezolvat-o la finele lunii trecute când au decis să-l arunce în bătălia electorală pe fostul prefect liberal Cătălin Rotea. Speră ca tinereţea, discursul bun şi imaginea neşifonată prea mult de activitatea politico-administrativă desfăşurată de Rotea, să-l ajute să obţină primăria. Cu siguranţă, ei vor prezenta candidaţi pentru toate funcţiile de primari şi au prima şansă de a obţine majoritatea funcţilor de conducere de la nivelul administraţiilor locale. Social-democraţii au mari şanse să obţină fotoliile de primar la Slatina, Corabia şi Piatra Olt, şanse bune să se aleagă cu primari şi la Caracal şi Drăgăneşti. Cele mai mici şanse le au la Balş, Potcoava şi Scorniceşti.

Liberalii joacă  totul pe cartea ,,Slatina”

Liberalii nu au candidaţi în aproape 20 de localităţi din Olt. Toate în mediul rural. Deşi se laudă cu candidatul de la Slatina, sondajele arată altceva. Ele le dau mari şanse să obţină fotoliul de primar la Balş. Nu sunt lipsiţi de şanse nici la Caracal, în cel de-al doilea municipiu existând o ,,luptă în trei” cu PSD şi UNPR. Calculele arată că nu stau bine nici la capitolul voturi pentru administraţia judeţeană astfel încât să-şi poată permite o negociere cu partidele mici în vederea constituirii unei majorităţi care să-i aducă la conducerea CJ Olt. Liberalii s-au confruntat în ultima perioadă cu o serie de schimbări de candidaţi, ceea ce a condus la bulversarea organizaţiilor locale. Un astfel de caz este la Corabia unde fostul candidat Ioana Gherghiţă a renunţat, în cursă intrând fostul edil Ştefan Pârlea.

UNPR, adună candidaţii unul câte unul

Liderul organizaţiei judeţene a UNPR Olt, senatorul Ion Toma, a declarat recent că listele cu candidaţii la alegerile locale sunt aproape gata. Problema cea mai grea, reprezentată de desemnarea candidatului la fotoliul de primar al Slatinei, a fost rezolvată prin anunţarea preşedintelui structurii de tineret Cosmin Ciorei. Relaţia bună cu reprezentanţii mass-media reprezintă un mare avantaj. Dacă nu-l vor promova, nici nu-l vor ataca. Nici adversarii politici nu par să fie dispuşi să intre într-o dispută cu acesta. Progresitii olteni au mari şanse să-şi treacă în cont pe 6 iunie cel puţin două funcţii de primar de oraş: la Scorniceşti şi Potcoava, candidaţii Constantin Nedelea şi Florin Mateiana fiind favoriţii sondajelor. În condiţiile unei dispute dure între candidaţii PSD şi PNL la Caracal, nu ar fi exclusă nici o surpriză păcută pentru ei în cel de-al doilea municipiu.

PMP găseşte cu greu candidaţi

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, filiala olteană, Marin Bobeş, se chinuie să găsească persoane dispuse să intre în competiţie, avându-l pe Traian Băsescu în spate. Ca şi cum nu i-ar fi fost suficiente problemele create de adversarii poltici care reuşesc să-i fure candidaţii la primărie, problemele de sănătate îi crează probleme liderului structurii oltene. Subordonaţii politici fac şi ei ce pot dar nu au nici experienţa şi nici cunoştinţele lui Bobeş pentru a rezolva problemele. În acest context, trecerea pragului electoral reprezintă o chestiune de imagine pentru fostul preşedinte al statului. Sondajele realizate nu dau şanse niciunui candidat al PMP la funcţia de primar de municipiu sau oraş.

ALDE ar putea reprezenta surpriza localelor

Despre stuaţia listelor cu candidaţi ai ALDE Olt informaţiile sunt foarte puţine. Nu au mari şanse la obţinerea unei funcţii de primar de oraş sau municipiu ( se joacă Drăgăneştiul cu Sorin  Ghţă), dar există câteva localităţi în care se bat pentru fotoliul de primar. Nu este exclus ca numărul posturilor de edili obţinute în iunie să facă din ALDE Olt cea mai mare surpriză a acestui scrutin.

Probleme au pentru alegeri şi organizatorii

Autoritatea Electorală întâmpină şi ea probleme în asigurarea personalului care să asigure corectitudinea scrutinului. Dacă nu se pun proleme legate de fondurile pentru aprovizionarea cu cele necesare, nu la fel stau lucrurile când vine vorba de jurişti şi specialişti IT. Unii dispuşi să muncească la început de iunie pe brânci pentru sume cuprinse între 65 şi 85 lei pe zi. Deocamdată au rezolvat problema preşedintelui şi locţiitorului Biroului Electoral Judeţean, şi a celor de circumscripţii. Speră să treacă şi de hopul reprezentat de desemnarea celor care vor conduce secţiile de votare.