10.000 de euro, ajutor de la stat pentru debutanţii în afaceri

204

Debutanţii în afaceri sunt încurajaţi de stat şi anul acesta cu un ajutor nerambursabil de 10.000 de euro. Un SRL-D mai poate beneficia de garanţii de până la 80% din valoarea creditului solicitat sau scutire de la plata unor asigurări pentru 4 angajaţi. Până acum, 315 olteni au debutat în afaceri, 6 SRL-D sunt în curs de înfiinţare şi alte 63 şi-au rezervat denumirea.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, la finele lunii februarie în Olt figurau înfiinţate 315 SRL-D (Societăţi cu Răspundere Limitată- Debutant). Dintre acestea, 311 sunt în funcţiune, iar 4 au fost radiate. Şi-au anunţat debutul în afaceri încă 6 olteni, cu SRL-D-uri în curs de înfiinţare, iar alţi 63 au rezervat denumiri.
Pe înţelesul tuturor, un SRL-D este o microîntreprindere nou-înfiinţată, condusă de debutanţi în afaceri.
O astfel de societate poate să aibă până la 5 asociaţi, faţă de o societate normală avantajele fiind că înfiinţarea este gratuită, poate să aplice pentru obţinerea unui ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro, poate beneficia de garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM-uri până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro, şi este scutit de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (pensia, 15,8% din brut) datorate de angajatori pentru 4 angajaţi în limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior.
Anul acesta, bugetul alocat scheme de ajutor nerambursabil este de 22,7 milioane de lei, iar numărul minim de beneficiari este de 501 persoane. Pentru a primi cei 10.000 de euro, investitorii debutanţi trebuie să facă dovada că au şi ei 10.000 de euro, atât din surse proprii, cât şi din credite atrase de la bănci.