Noi măriri de salarii, fluturate pe sub nasul profesorilor. Sindicatele consideră sumele o cosmetizare

518

Salarii de până la 3470 de lei se prevăd pentru profesori în OUG privind salarizarea personalului din sistemul bugetar ce a fost publicată şi va intra în vigoare de la 1 august. Deşi mai mici decât negociaseră, profesorii ar fi mulţumiţi de propuneri doar atunci când vor vedea sumele pe fluturaşii de salariu, nu într-un alt proiect, în ultimul an fiindu-le promise mai multe variante privind răsplata muncii la catedră.

De la 1 august, toţi salariaţii plătiţi din fonduri publice vor avea salarii mai mari cu cel puţin 10%. Printre aceştia, şi profesorii care, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul bugetar, vor avea salarii de până la 3470 de lei. Astfel, profesorii din învăţământul preuniversitar cu studii superioare şi grad didactic I vor avea salariile de bază între 1.975 – 3.470 lei, cei cu gradul II între 1.758 – 3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei şi vor putea ajunge la 2.920 lei.
Pentru profesorii cu studii de scurtă durată, la vechime şi gradaţie maximă, salariul va fi până la 2.797 lei, iar pentru debutanţi va fi cuprins între 1.350-1.681 lei. Pentru grad didactic I, salariul de bază al unui învăţător su studii superioare de lungă durată va fi cuprins între 1.758 – 2.797 lei.
O învăţătoare sau educatoare cu studii de nivel liceal şi gradul didactic I va porni cu saalriul de bază de la 1.320 lei şi va putea ajunge la 1.949 lei, în timp ce pentru debutanţi salariul va fi între 1.270 – 1.581 lei.

„Tot discutăm grile. Să vedem actul aprobat!”

Liderul sindical al profesorilor olteni nu a dorit să comenteze sumele cuprinse în ordonanţă, anunţând o poziţie oficială abia după întâlnirea de miercuri a sindicatului la centru, când se va analiza noua grilă în interiorul sistemului, declarând că aceste salarii „sunt foarte mici faţă de ce negociasem noi în vară”. „Noi de ani de zile tot discutăm grile. Anul trecut ni s-a promis o creştere cu 70% pe viitoarea lege cadru, până în 2018. Mai întâi să vedem actul aprobat. Se împlineşte un an în care tot am negociat tot felul de variante. Sperăm să apară legea, ordonanţa nu va face decât să cosmetizeze pe ici pe colo aşa-zisa grilă”, ne-a declarat Ionel Barbu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Olt.