Focare de vărsat de vânt în şcolile oltene

1211

Elevii mai multor unităţi de învăţământ din judeţ suferă în această perioadă de varicelă. Unele cazuri au fost declarate la DSP, altele nu şi nici elevii nu au fost trimişi acasă, motivându-se lipsa unui aviz de la medicul de familie care să confirme boala. Aşa că mulţi copii plini de bube sunt primiţi la ore, spre indignarea părinţilor celorlalţi copii.

Grădiniţele şi şcolile sunt pline, însă nici adulţii nu sunt ocoliţi. Suntem în plin sezon de varicelă, când boala atacă persoanele cu imunitate scăzută şi se răspândeşte rapid în comunitate dacă nu se respectă indicaţia de izolare. Deşi cazurile raportate Direcţiei de Sănătate Publică Olt sunt doar 29, numărul real al copiilor cu vărsat de vânt este mult mai mare, mulţi fiind primiţi chiar şi la şcoală. Un focar se declară închis abia după 21 de zile de monitorizare, dacă nu mai apar cazuri noi, însă dacă elevii sunt primiţi în diverse stadii la şcoală, focarul se poate întinde, aşa cum este cazul Şcoalii „Constantin Brâncoveanu” Slatina, pe o perioadă de mai multe luni. Gestionarea cu responsabilitate a acestei boli revine asistenţilor medicali şcolari, dar şi cadrelor didactice care identifică elevi ce prezintă semne de vărsat de vânt.

Un focar închis, două în evoluţie

Potrivit datelor DSP Olt, primul focar declarat din acest an s-a înregistrat la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 Slatina, unde 17 elevi au avut varicelă. Focarul a fost declarat închis pe 25 martie. Pe 22 martie, DSP Olt intervenea la Grădiniţa cu Program Normal nr.5 Caracal, la 5 cazuri. Focarul este în evoluţie. Tot în evoluţie este şi focarul de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Slatina, cu 6 cazuri declarate.

Au ascuns varicela

Mai mulţi părinţii ai copiilor de clasa pregătitoare de la Şcoala „C. Brâncoveanu” Slatina au sesizat faptul că la unitatea respectivă, din cei 30 de elevi ai unei clase, vreo 23 ar avea varicelă, iar copiii sunt primiţi la ore chiar şi cu bube pe corp. Cazurile n-au fost raportate DSP Olt, deşi debutul bolii s-a făcut cu mult timp în urmă, în acest timp facilitându-se transmiterea în voie în colectivitate.”Am avut vreo 6-7 cazuri acum o lună şi ceva. Au fost predate ore de educaţie sanitară la clasa respectivă. Focarul s-a stins.”, declară directorul Luiza Stroe, care mai recunoaşte şi că „este posibil ca elevii care lipsesc să aibă varicelă”. La fel de neconvingătoare s-a arătat şi asistenta Roxana Crăciun, care ne-a declarat că „au fost mai multe cazuri, treptat”, refuzând să ne spună când s-a înregistrat intervenţia în focar, pentru câte cazuri şi care este data de declarare a acestuia ca fiind închis, pe motiv că raportează numai şefei sale.
Închise sau nu, multe sau puţine, cazurile nu au fost declarate la DSP, conducerea şcolii motivând după o lămurire de la cabinetul medical şcolar că elevii nu au adus dovezile necesare de la medicul de familie care să confirme existenţa bolii.

Varicela este o boală infecto-contagioasă, cu răspândire extrem de largă, cu manifestări generale, însoţite de erupţia specifică bolii sub formă de vezicule, care apar în valuri eruptive succesive.
Veziculele sunt adânci, iar ruperea lor determină apariţia de cicatrici definitive. O persoană este contagioasă cu una – două zile înainte ca erupţia să îi apară pe piele şi până ce dispare ultima veziculă de lichid. Izolarea trebuie să aibă loc pe perioada contagiozităţii, în primul rând pentru a evita îmbolnăvirea celorlalţi, dar şi pentru a evita complicaţiile.