Șeful de la Protecția Martorilor a fost demis din funcție

310

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului de poliţie Adrian Bărăscu, fost director al ONPM, cu Ministerul Afacerilor Interne, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Fostul director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM) Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată, în februarie, de procurorii DNA, alături de alţi comisari din cadrul ONPM, pentru abuz în serviciu şi alte fapte asimilate corupţiei.

Potrivit DNA, Adrian-Augustin Bărăscu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu în formă continuată şi influenţare a declaraţiilor.

“În perioada 2014 – 2015, Adrian-Augustin Bărăscu, în calitate de ordonator terţiar de credite la ONPM, în mod repetat, a folosit documente şi date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecţiei martorilor, şi anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei”, preciza DNA.

De asemenea, în perioada 2014 – noiembrie 2015, Adrian Bărăscu, cu ajutorul inculpaţilor Felicia Popa, Ion Nanu, Viorel Croitoriu, Andreea Liţă, Răzvan Gheorghe, Marcel Gomeajă, Cristian Pintilescu şi Aurel Lehăduş, care au participat la întocmirea documentaţiei aferente achiziţiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinaţia sumei de 303.240,83 lei, alocate protecţiei martorilor, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziţii directe şi neperformante (sisteme de supraveghere video şi alarmare), Adrian Bărăscu, împreună cu alţi membri ai grupului, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranţă la domiciliu pentru martorii protejaţi. Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi vătămarea intereselor legale ale martorilor incluşi în program.

Pe data de 4 august 2015, inculpatul Adrian Bărăscu ar fi încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.