Municipiul Caracal va găzdui, în perioada 14-19 iunie, un adevărat FesTin teatral. Primăria Caracal şi Centrul Cultural Caracal au dat startul înscrierilor la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret „FesTin”, destinat elevilor de liceu din judeţ. Termenul de depunere a înregistrărilor este 1 iunie, spectacolele urmând să fie găzduite de Teatrului Național Caracal.
Municipiul Caracal mai poate fi numit, şi pe bună dreptate, Oraşul Teatrului, pentru că acolo există de mai bine de 140 de ani, cea mai mare minune a sa- Teatrul Naţional, ce se impune în judeţ nu numai prin clădirea minunată şi istoria captivantă, ci şi prin cea mai bogată activitate teatrală din judeţ, pe care trupe consacrate, actori profesionişti sau amatori au susţinut-o în timp. Municipiul pregăteşte un eveniment destinat tinerilor cu înclinaţii spre teatru şi film, cu scopul de a descoperi noi talente în interpretare, regie, scenografie sau filmului de scurt metraj. Aflat la a opta ediţie, Festivalul de teatru şi film de scurt metraj pentru tineret „FesTin”, ce va fi organizat în urbe în perioada 14-19 iunie, se adresează liceenilor din clasele a IX –a şi a XII-a din instituțiile de învățământ normal, vocațional, precum și Școlilor de Arte și cadrelor didactice care îi îndrumă.
Organizatorii au dat startul înscrierilor, trupele de teatru de copii din judeţ, actori individuali sau realizatori putându-se înscrie până pe 30 iunie la cele diouă secţiuni: teatru și film de scurt metraj.
De la comedii, la pantomimă sau music hall
Concurenţii pot participa la secţiunea teatru cu orice gen de spectacol: comedia delle arte, clasic, romantic, suprarealist, naturalist, expresionist, „absurd”, teatru dans, teatru sport, spectacol de mișcare/pantomimă, music hall, teatru pentru copii, teatru de păpuși. Repertoriul poate fi un text propriu sau din dramaturgia românească sau universală, clasică sau contemporană, fragmente, dramatizări. Ideile creativ inovatoare promovate în realizarea spectacolului (text, regie, scenografie, interpretare, coloană sonoră), pentru punerea în valoare a acestuia, constituie un avantaj în departajarea trupelor prezente în concurs.
Preselecția trupelor de teatru şi a interpreților individuali se va face pe baza unei înregistrări (nu neapărat în condiții de spectacol, poate fi și un fragment), care va fi trimisă pe suport CD sau prin e-mail, trupele participante trebuind să trimită afișe și caiete program care să conțină date despre textul jucat, motivația alegerii textului respectiv, date despre actori-elevi, fotografii din spectacol. Instituțiile participante își pot prezenta trupa de teatru, școala sau localitatea prin intermediul unui clip publicitar care va fi difuzat înaintea începerii spectacolului.
„Părinţii n-au umor”
Pentru secțiunea Film de scurt metraj tema acestei ediții este ,,Părinții n-au umor”. Vor fi admise scurt metraje cu o durată cuprinsă între 5 – 15 minute (ficțiune, documentar, eseu), în format DVD. Nu va fi apreciată neapărat performanța tehnică ci, mai ales, creativitatea, inventivitatea, originalitatea.
Preselecția interpreților individuali a scurt metrajelor se va face astfel: va fi trimis filmul integral, pe suport DVD sau prin e-mail.
Improvizaţie la ateliere de teatru şi film
În cadrul festivalului se vor organiza şi un atelier de teatru, în cadrul căruia se va lucra o temă de improvizație dată și atelierul de film, în cadrul căruia se lucra, pe o temă dată, tehnica de scriere a unui scenariu de scurt metraj, tehnici de filmare, precum și scrierea unui scenariu pentru un film de 3-5 minute, care se realizează cu participanții la ateliere și care fi proiectat în gala finală. Cele două ateliere de lucru vor fi coordonate de specialiști în domeniu.
Trupa de teatru care va promova, într-un mod cât mai original, spectacolul din cadrul concursului (într-o altă manieră față de promovarea făcută de organizatori), în urma unei monitorizări a organizatorilor, va primi o mențiune specială. Această idee are drept SCOP dezvoltarea capacităților de marketing cultural ale elevilor.
Aprecierea producțiilor artistice se va baza pe următoarele criterii: capacitatea de interpretare, de întelegere a situațiilor și a rolurilor interpretate, coeziunea trupei, atmosfera creată de trupă pe scenă, fluiditatea, unitatea spectacolului, textul ales, ideiile regizorale, scenarii, scenografia, imagine, coloana sonoră. Juriul va fi alcătuit din actori, profesori, critici de specialitate şi jurnaliști. Organizatorii asigură cazarea și masa concurenților.