Primii 14 olteni au apelat Telefonul Vârstnicului

348

În prima jumătate de an de la lansare, Telefonul Vârstnicului a sunat de 2788 de ori, bătrâni din toate colţurile ţării solicitând informaţii şi consiliere sau, pur şi simplu, din nevoia de a sta de vorbă cu cineva. Din Olt 14 vârstnici au accesat linia telefonică gratuită.

În septembrie 2015, Fundaţia Princepesa Margareta continua Programul „Niciodata singur – voluntari aproape de vârstnici”, destinat creșterii calității vieții vârstnicilor peste 65 de ani afectați de singurătate sau în risc de izolare socială, cu oferirea de informaţii şi consiliere, de stabilire de relaţii de prietenie și alinare a singurătăţii bătrânilor noştri prin deschiderea Telefonului Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială. De 6 luni, operatorii specializaţi în asistenţă socială ai fundaţiei răspund la numărul de telefon 0800 460 001, oferind celor care apelează la ajutorul lor nu numai informații, sfaturi și îndrumare, linia fiind disponibilă şi celor care doresc să semnaleze un abuz sau situaţia dificilă cu care se confruntă un cunoscut vârstnic. La telefonul destinat lor, vârstnicii pot suna şi din simpla nevoie de a discuta cu cineva.

Până la finele lunii martie, Telefonul Vârstnicului a fost apelat de 2788 de ori de către către 566 de femei și 396 de bărbați. Cele mai multe apeluri au venit din zona Munteniei și a municipiului București (475 de apelanți), Oltenia înregistrând 69 de apelanţi. Din Olt, până acum doar 14 vârstnici au apelat la serviciile asistenţilor sociali ai Fundaşiei Principesa Margareta.

Linia telefonică este disponibilă între orele 08.00 și 20.00, de luni până vineri. Aceasta este finanțată de către Fundația Vodafone România prin programul „Mobile for Good”.

La ultimul recensământ, populaţia stabilă a judeţului Olt era de 436.400 persoane, dintre care circa jumătate o reprezintă grupa de vârstă 25-64 ani. Populaţia de 65 de ani şi peste reprezintă 17,18%, iar persoanele de 85 de ani şi peste reprezintă 1,36%.