Cazul TVR, încă sub ochii atenți ai Guvernului

223

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a trimis o scrisoare Parlamentului în care expune soluțiile tehnice pentru redresarea SRTV și a SRR, punând accent pe variantă insolvenței și pe avantajele ei, informează HotNews.

Potrivit documentului înaintat Legislativului, prima variantă ar fi reorganizarea SRTV și SRR ca două instituții publice, finanțate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.
Această variantă ar presupune, printre altele, adoptarea în regim de urgență a unui proiect de lege care să prevadă reorganizarea SRR și SRTv și rectificarea Legii bugetului de stat pe anul 2016.
”Menționam că reorganizarea SRTv ca instituție publică presupune că deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar în 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei-datorii comerciale și cheltuieli de funcționare”, se arată în scrisoare.
O altă variantă ar fi reorganizarea ca societăți comerciale, dar, în cazul în care nu sunt achitate datoriile restante sau societățile înregistrează alte datorii restante, procedura de insolvență ar putea fi cerută de orice persoană interesată.
Reorganizarea că regii autonome de interes național reprezintă o altă posibilă soluție.
Printre avantajele intrării SRTv în insolvență Anca Dragu a menționat posibilitatea redresării companiei printr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii-electricitate, gaze natural, apa, servicii telefonice-de a schimbă, refuză sau de a întrerupe serviciile.
De asemenea, TVR ar putea să participle la licitații și nu ar mai plăti dobânzi, majorări sau penalizări pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii.