Noi detalii în cazul Olguței Vasilescu

188

Lia Olguţa Vasilescu a susţinut în instanţă că procurorii anticorupţie nu o acuză că ar fi primit bani, ci că şi-a construit o imagine, potrivit motivării deciziei Tribunalului Bucureşti de respingere a cererii de arestare preventivă formulate de DNA în cazul primarului Craiovei.

Lia Olguţa Vasilescu a mai afirmat că nimeni nu a primit vreo sumă de bani, iar denunţurile împotriva ei sunt făcute de persoane cărora le-a refuzat solicitările de acordare a unor avantaje. Ea a cerut totodată instanţei să ţină cont, în analizarea propunerii de arestare preventivă, de faptul că are în întreţinere un copil minor. Miercuri, 6 aprilie, se va judeca atât contestaţia primarului Craiovei Lia Olguţa Vasilescu, cât şi cea a procurorilor DNA, la Curtea de Apel Bucureşti.

La rândul său, unul dintre avocaţii inculpatei a solicitat respingerea propunerii de arestare preventivă pe motiv că este lovită de nulitate, întrucât a fost formulată de către procurorul de caz cu încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la aflarea adevărului, la dreptul la un proces echitabil şi la dreptul la apărare. Cu privire la temeinicia propunerii de arestare preventivă, avocatul a apreciat că se impunea să se enumere elementele de individualizare şi probele minime care să ateste, în mod rezonabil, suspiciunea săvârşirii faptelor.

Instanţa a apreciat că este îndeplinită numai una dintre condiţiile pentru a se putea lua măsura arestării preventive a inculpatei, şi anume că probele administrate conduc la suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi săvârşit infracţiunile pentru care este cercetată şi pentru care, potrivit textului de lege indicat, se poate dispune arestarea preventivă.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat, însă, că privarea de libertate a inculpatei nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică pe care ar prezenta-o lăsarea acesteia în libertate, nefiind astfel îndeplinită cealaltă condiţie prevăzută cumulativ de lege pentru a se putea dispune arestarea preventivă.

Tribunalul Bucureşti a respins, pe 31 martie, cererea DNA de arestare preventivă a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta fiind plasată în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

 Lia Olguţa Vasilescu a fost reţinută pe 30 martie de procurorii DNA sub acuzaţiile de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracţiuni) şi spălare de bani.

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru patru infracţiuni de complicitate la luare de mită, informează agerpres.ro.