Diagnostic dur din Ungaria pentru Eduard: formă rară de cancer cerebral

346

Băieţelul din Strejeşti depistat cu cancer cerebral, pentru ajutorarea căruia s-a organizat un bazar caritabil pe o reţea de socializare, va trebui supus unei noi intervenţii chirurgicale. La trei luni de la operaţie şi după ce micuţul a trecut cu bine de şedinţele de chimioterapie, RMN-ul făcut acum trei zile a depistat o recidivă. O veste rea a venit şi din Ungaria, probele analizate acolo indicând o formă rară de cancer cerebral.

La nici doi ani, Eduard Enache, băieţelul din comuna olteană Strejeşti, trece prin momente de chin. Crăciunul anului trecut i-a adus micuţului, în loc de cadouri şi zâmbete pe faţă, o boală cumplită, fiind depistat cu cancer cerebral agresiv- tumoră neuroectodermă. În decembrie a fost operat în spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, iar la finele lunii ianuarie a început tratamentul de chimioterapie la Fundeni. Cum singura sursă de venit a familiei este alocația baietelului, iar copilul avea mare nevoie de ajutor pentru a continua tratamentul care îi poate salva viaţa, o cunoştinţă le-a sărit în ajutor, lansând un apel disperat pe facebook. Sperând ca semeni cu suflet mare să-i ajute, Neli Maria, o tânără din Strejeştii de Sus, a deschis un Bazar caritabil intitulat “Bazar caritabil- inimi solidare”, unde oricine a dorit să-i ajute, a avut posibilitatea nu numai de a dona bani, ci făcând ceva ce stă la îndemâna oricui: să scoată la vânzare un produs ce nu-i mai trebuie sau să cumpere ceva, banii fiind viraţi în contul deschis pentru Eduard.
Iar cei care s-au mobilizat răspunzând apelului disperat al familiei nu au fost puţini, fiind scoase la vânzare haine, jucării, coliere. “S-au strâns în jur de 150 de milioane vechi, bani care au ajutat familia. Au urmat şedinte de chimioterapie, pe care Eduard le-a suportat destul de bine. Acum, din păcate, Edi nu se simte tocmai bine. Boala a recidivat, are nevoie de o a doua operație”, ne spune Neli.

O nouă operaţie săptămâna aceasta

Când părinţii sperau că au scăpat de cancer, iar băieţelul lor se va însănătoşi, cu toate că în ultimul timp trupul său firav a trecut prin mai multe crize epileptice, rezultatul unui RMN făcut acum trei zile, pentru a se stabili evoluţia micuţului, le-a adâncit coşmarul, descoperindu-se o recidivă. Eduard va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale, săptămâna aceasta, o intervenţie plină de riscuri.
La îndemnul medicilor, părinţii au trimis probele la analiză şi în Ungaria. Diagnosticul, care se spera a fi unul mai blând decât cel din România, avea să fie unul şi mai dur: glioblastom cu elemente de PNET- o formă mai rară de cancer cerebral şi foarte agresivă, stadiul 4.
Chiar dacă diagnosticul este unul dur, prietenii pe care Edi şi i-a câştigat pe facebook nu vor renunţa. “Eu, de exemplu, nu am liniște, nu cred că nu se mai poate face nimic. Nicoleta (n.r.- una dintre tinerele care au creat pagina “inimi solidare”) așteaptă RMN să putem scrie la diferite clinici din străinătate. Trebuie să existe o soluţie, ceva , chiar dacă soluția se află la capătul lumii. Cu o seară înainte de operație, vom face o rugăciune pentru Edi, o vom posta pe paginile noastre, poate Dumnezeu va fi cu el. Vă rugăm să fiţi alături de Eduard şi să îl menţionaţi în rugăciunile dumneavoastră ca să treacă cu bine şi de acest hop!”, spune Neli.