Buluc de candidaţi la Poliţie

932

IPJ Olt a fost luat cu asalt de candidaţi astăzi, în cadrul inspectoratului fiind scoase la concurs 14 posturi vacante de agenţi, prin încadrare din sursă externă şi un post de agent prin reîncadrare.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a scos la concurs primul lot de posturi pentru reducerea deficitului de cadre- cele destinate angajării de poliţişti, urmând cele pentru jandarmi şi pompieri. Din cele 1853 de posturi vacante de agenţi destinate încadrării din sursă externă, la Olt au fost vacantate doar 14, iar din lotul celor 47 destinate reîncadrărilor, doar un post.
Concursul va avea loc pe 14 mai, de astăzi începând depunerea cererilor de înscriere. Cei care doresc să se angajeze poliţişti, pot depune cereri în care să menţioneze funcţia pentru care dă concurs, până pe 8 aprilie, temenul de depunere a dosarului complet fiind 15 aprilie. Toate posturile scoase la concurs sunt în specialitatea ordine publică, fiind prevăzute în cadrul posturilor de poliție comunale sau polițiilor comunale.
Prima zi de depunere a cererilor a adus la poarta IPJ Olt zeci de candidaţi, grăbiţi să se înscrie. Se anunţă concurenţă acerbă, concursul urmând să fie, potrivit sindicaliştilor, unul drastic.

Reîncadrare la Dăneasa, ajutoare şefi de post la 6 poliţii rurale

La Olt, judeţ în care gradul de ocupare este în prezent de 95%, sunt scoase la concurs 14 posturi de ajutoare şefi de post în cadrul a 6 poliţii rurale:
– Secţia 1 Poliţia rurală Bobiceşti- la Posturile de poliţie Oboga şi Vulpeni, tip 2 (31- 35 ani);
– Secţia 2 Poliţia rurală Osica de Sus- la Postul de poliţie Osica de Sus, tip 2;
– Secţia 4 Poliţie rurală Coteana- la Posturile de poliţie Izvoarele şi Vâlcele, tip 2;
– Secţia 9 Poliţie ruală Scorniceşti- la Posturile de poliţie Spineni şi Topana, tip 2;
– Secţia 11 Poliţie rurală Verguleasa- la Posturile de poliţie Cungrea, Sâmbureşti, Verguleasa, Vitomireşti, Vultureşti, tip 2;
– Secţia 12 de Poliţie rurală Potcoava- la Posturile de poliţie Corbu şi Sârbii-Măgura, tip 3 (36- 40 ani)
Printre alte condiţii, candidaţii trebuie să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani, să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică sau să fie membrii ai unui partid politic sau organizaţii cu caracter politic, să aibă o înălţime de minimum 1,65 m bărbaţii şi 1,60 m femeile şi să dețină permis de conducere categoria „B”. Concursul va consta în desfăşurarea următoarelor probe: evaluarea performanţei fizice (flexie abdominală şi alergare de rezistenţă pe distanţa 1000 m bărbaţi, respectiv 800 m femei); test scris, de tip grilă; interviu pentru departajare.
Pentru postul vacantat din lotul celor destinate reîncadrării, la Olt se dă concurs pentru ajutor şef de post la Secţia 7 de poliţie rurală Dăneasa- postul de poliţie Seaca, tip 2.
„Acest post s-a scos la concurs în urma vacantării din 2010, când s-a făcut restructurarea în toată ţara. La Olt, pentru că gradul de ocupare tindea spre 98%, pentru a nu ne confrunta cu o rată mare de disponibilizare, am stabilit să se pensionetze cei care întrunesc condiţiile, pentru a-i salva pe cei tineri. Aşa că, exceptând acest post, disponibilizarea s-a făcut la Olt, prin… pensionare, cu circa 70 de persoane.”, explică Cristel Ioţu, liderul Sindicatului poliţiştilor olteni (SNPPC- filiala Olt) şi preşedinte al Cartel Alfa- Olt.

Sindicat: „Oltul nu are deficit de cadre”

Numărul mic de angajări la Olt s-a decis pentru că aici nu se poate vorbi de un deficit de cadre. „Oltul n-a fost niciodată în situaţia de a merge pe deficit de cadre. N-am avut niciodată probleme din acest punct de vedere, întotdeauna fiind recrutaţi copii pregătiţi, mulţi tineri olteni fiind angajaţi în alte judeţe. Nu suntem în situaţia Covasnei, spre exemplu, care funcţionează cu 55% din necesarul de cadre. Cu acest concurs se acoperă tot necesarul pentru a face faţă alegerilor.”, mai spune Ioţu.
La nivel naţional, pentru a se acoperi deficitul de cadre din MAI ar fi nevoie de angajarea a circa 5000 de persoane. În urma discuţiilor cu sindicatele din februarie, s-a decis angajarea a 2500 de cadre, dintre care 2000 de poliţişti, 300 de jandarmi şi 200 d epompieri. Deocamdată, s-au scos la concurs 1900 de posturi.