Biblioteca ascunsă în subsolul Bibliotecii Județene

262

Cele peste 5000 de cărți donate de către Spitalul Slatina bibliotecii Județene “Ion Minulescu” sunt depozitate la subsolul clădirii, asta din cauză că instituția se confruntă cu o mare problemă, lipsa spațiului. Aceiași soartă au și alte volume pentru care nu mai există spațiu pe rafturile din sălile bibliotecii.

Deși, conducerea Bibliotecii Județene are numeraose proiecte ce ar putea duce la rezolvarea unora dintre ele, cea mai strigentă problemă rămâne lipsa spațiului.

În trecut a existat ideea de a mării capacitatea bibliotecii extinzând spațiul prin construirea unui nou nivel, lucru ce nu a fost posibil.

Anul trecut, în urma lucrărilor de reabilitare ce au fost făcute atât la acoperiș, cât și la subsol s-a putu reuși amenajarea aici unor săli de depozitare. Dar spațiul de la subsol este unul impropriu depozitării cărților. În sălile recent amenajate nu există nicio sursă de ventilație, astfel că toate cărțile depozitate aici sunt supuse degradării în timp. Și nu vorbim de un număr mic de cărți, ci despre cea de a doua Bibliotecă Județeană, cea care din lipsă de spațiu stă la subsol.

Printre aceste cărți se numără și cele peste 5000 de volume donate de Spitalul Slatina bibliotecii. Volume pentru crae nu mai există loc și astfel că stau într-un subsol care până mai anii trecuți, în perioadele ploioase  apa  infiltrându-se ajungând uneori să fie inundat.

Problema spațiului îi determină pe unii, de multe ori neinformați, să creadă că Biblioteca Județeană are un fond de carte redus, doar că acea “comoară” ce se află în rafturile din subsolul clădirii este cunoscută doar bibliotecarilor care îngrijesc cu sfințenie fiecare filă de carte. Asemenea unor catacombe bântuite de personaje pentru copii, dar și de cele din ziarele vremii, subsolurile Bibliotecii Județene ascund comori la care puțin se gândesc.

Această soluție este singura la care au putu apela bibliotecarii instituției, deși pentru un uibitor de carte este dureros să vadă acele mii de volume “ascunse” de ochii curioși ai cititorilor.

Potrivit directorului Bibliotecii Județene “Ion Minulescu”, Florian Cârstea, la subsolul clădirii, acolo unde mii de cărți au fost depozitatea este nevoie de instalarea unor aparate de ventilare a aerului,  lucru ce ar duce la îmbunătațirea condițiilor de depozitare a cărților.

Deși, anul trecut au fost făcute o serie de investiții la această clădire, încă mai sunt necesare și altele pentru a putea alinia activitatea desfășurată la nornele existente.