Viceprimarul de la Vișina a fost găsit incompatibil de ANI

876

ANI a mai prins un lot de 19 de aleși locali incompatibili și în conflict de interese, printre care și viceprimarul comune Vișina, Gelu Marița.

Potrivit reprezentanților ANI, acesta se află în această situație încă de la începutul mandatului de viceprimar.

“Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 23 iunie 2012, întrucât deține simultan funcțiile de viceprimar și administrator al S.C. VIS MARGEL S.R.L, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI.

Conform legislației în vigoare, viceprimarul comunei Vișina a încălcat articolul 87 potrivit căruia „Funcția de primar […] este incompatibilă cu […];  funcția de administrator…la societățile comerciale; funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național; […]  calitatea de comerciant persoană fizică; […] orice alte funcții publice sau activități remunerate”.

Potrivit aceleași legi: „persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În lotul de 19 aleși locali ce pe final de mandat au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese se regăsesc 11 consilieri locali și câte patru primari și viceprimari din mai multe județe ale țării, inclusiv din capitală.