Carte lansată de Costel Drejoi, adevărat document istoric

623

Sub pseudonimul Georghe Nina Elian, poetul şi ziaristul Costel Drejoi a lansat ieri volumul „«Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut!» – 5 mărturii din temniţele comuniste“, catalogat drept un veritabil document istoric. Acesta reuneşte interviuri realizate cu cinci foşti deţinuţi politici, mărturii cutremurătoare despre tratamentele la care au fost supuşi în închisorile comuniste. La eveniment au participat mai mulţi foşti deţinuţi potici, printre care şi Ştefan Nicolescu, unul dintre cei cinci a căror trăire a devenit mărturie istorică odată cu publicarea.

După o promisiune neonorată de către Primăria Slatina de susţinere financiară a editării volumului său, fapt ce i-a întârziat apariţia pe piaţă, Costel Drejoi a lansat ieri cartea „«Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut!» – 5 mărturii din temniţele comuniste“. Evenimentul a fost organizat la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Slatina, la lansare participând oameni de cultură, foşti deţinuţi politici, istorici, preoţi sau prieteni ai autorului. Mulţi au fost cei care au luat cuvântul vorbind despre regimul comunist, unii cu patos, alţii cu tristeţe, în deschidere intonându-se imnul naţional şi ţinându-se un moment de reculegere pentru oltenii care, din cei 447 ajunşi pe nedrept după gratii, nu mai pot astăzi povesti ce au trăit.
„Am descoperit aici mult mai multe atrocități, mult mai multe orori, care au caracterizat viața de detenție a acestor deţinuți politici”, a mărturisit Florian Cîrstea, directorul Bibliotecii Județene, doctorul în istorie Aurelia Grosu catalogând cartea drept un document istoric și vorbind despre cum erau influenţați românii în acea perioadă să creadă doar ceea ce se dorea regimul. „Cartea este un document istoric, câtă vreme s-a stabilit că memorialistica este un izvor istoric. Cei 5 oameni prezentaţi în această carte alături de atâtea sute de mii de oameni, ei înșişi sunt un document istoric. Aveţi în faţă un om care a făcut facultatea de istorie în vremea comunistă, un om care după 90 și-a dat seama că nu știe mai nimic. Era o vreme în care aveam numai anumite surse de istorie, când să pătrunzi în anume arhive se făcea foarte greu, nu aveam termen de comaraţie- era şi aceasta o politică de spălare a creierului și, după 90, foarte mulți dintre noi am luat-o de la început în a ne umple golurile, în a reinterpreta lucrurile care ne fuseseră livrate. Mai ales în ceea ce privește istoria contemporană a României lucrurile erau extrem de trunchiate și am realizat cu groază alături de foarte mulți colegi istorici cât de mult poate s-a căutat să fim influenţaţi şi inoculaţi cu aşa-zisele adevăruri istorice. Iată că această carte este o mărturie istorică cutremurătoare şi nu aduce numai suferinţele inimaginabile pe care oamenii aceştia le-au îndurat în închisorile şi lagărele cunoscute, ci aduce în discuţie de fapt o atitudine, o verticalitate care nu a fost pierdută cu tot tratamentul inuman la care au fost supuşi”, a mărturisit Aurelia Grosu.
Cel mai aşteptat moment a fost acela în care unul dintre interlocutorii ziaristului Drejoi, devenit personaj de carte, a luat cuvântul. Ştefan Nicolescu s-a autointitulat „actorul acestui mic documentar”, fără însă a vorbi despre atrocităţile la care a fost supus şi lăsând cititorilor curiozitatea de a descoperi din volumul lansat trăirile sale în închisorile comuniste. „Costel Drejoi este un apropiat al nostru, dovadă fiind punerea în lumina tiparului a mărturiilor a cinci deţinuţi politici- Stelian Bădescu, Ion Voiculescu, Gheorghe Simescu, Dan Bîrsan şi Nicolescu Ștefan, ce constituie parte a celor peste 1.350.000 de întemniţaţi, din care peste 400.000 şi-au găsit moartea în lagărele şi închisorile regimului comunist. Vă spun cu ocazia asta şi câteva caracteristici ale regimului comunist: masive arestări şi deportări- 150.000 deportaţi în Rusia, peste 200.000 dizlocaţi în Bărăgan; colectivizarea forţată a agriculturii; discriminări etnico-religioase şi confiscări de case şi alte bunuri. Astea sunt isprăvi ale regimului comunist declarat abia în 2007 ca regim ilegitim şi criminal, instaurator al terorismului de stat. Acestor caracteristici li s-a opus poporul român prin tăcere”, a vorbit Ştefan Nicolescu.
„Oamenii ăştia au trecut prin mai toate puşcăriile şi ororile comuniste. Pe la Aiud, la Gherla, Periprava, Piteşti… E vorba de trecutul recent al istorie naţionale, oricum nu facem mare lucru pentru ei, câţi mai sunt. Deţinuţii din Olt au executat în total 1250 de ani în închisorile comuniste, o eră.“, spune autorul.

Cele cinci interviuri incluse în volum au fost scrise în perioada 1999 – 2004. Prefaţa volumului, cu o caracterizare a fiecărui deţinut, este semnată de către profesorul universitar doctor Radu Ciuceanu, președintele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.
Sub acelaşi pseudonim, Costel Drejoi a mai publicat în 2005 volumul colectiv de poezii „Ofrandă tăcerilor” şi în 2014 „Lumina, ca singurătate”, o activitate bogată având în traducerea creaţiilor mai multor autori europeni pe care i-a făcut cunoscuţi astfel şi publicului român.