Aşteptând fonduri pentru Judecătorie, clădirea fostei BNR se năruie

543

Veche de 108 ani, clădirea monument istoric folosită drept sediu de bancă mai bine de nouă decenii a început să împartă soarta „suratelor” din Centrul istoric al Slatinei. Preluată anul trecut prin protocol de la Primăria Slatina pentru a deveni noul sediul al Judecătoriei Slatina, în aşteptarea fondurilor ce ar trebui să-i redea strălucirea până în iulie 2018, clădirea a început să-şi piardă tencuiala.

Geamuri sparte, tocărie distrusă şi tencuială căzută- clădirea fostului sediu al BNR din Slatina se degradează sub ochii autorităţilor. Catalogată de către administraţia municipală, care a preluat-o în administrare în 2006, prea scumpă pentru renovare, clădirea a rămas părăsită, cu excepţia câtorva încăperi de la parter în care a mai funcţionat Biroul Electoral Judeţean în perioada diferitelor scrutine electorale. Anul trecut, primăria răspundea unei cereri venită din partea Minisaterului Justiţiei, care solicita un sediu mai încăpător pentru activitatea Judecătoriei (ce funcţionează din 1949 pe strada Lipscani în fostul Hotel Jianu, de asemenea monument istoric), acceptând un troc cu dată de finalizare iulie 2018. „Documentaţia a fost semnată între cele două instituţii, inclusiv un protocol de predare-primire. Acum este treaba Ministerului Justiţiei să găsească fonduri pentru reabilitarea fostului sediu al BNR.”, ne-a declarat Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Potrivit învoielii, magistraţii vor continua să-şi desfăşoare activitatea în actualul sediul până la finalizarea lucrărilor de modernizare şi dotare ale clădirii BNR. După mutarea în noul sediu, municipalitatea va prelua imobilul Judecătoriei, în care intenţionează să mute mai multe servicii, unul dintre acestea fiind Direcţia Economică amplasată în prezent la parterul Căminului de bătrâni.

Pentru demararea lucrărilor de renovare a imobilului viitor sediu al Judecătoriei Slatina, Ministerul Justiţiei nu a prevăzut fonduri în bugetul aferent acestui an, singura instituţie din Olt cuprinsă în buget fiind Judecătoria Corabia- reparaţii capitale sediu, căreia i-a fost alocată suma de 126.000 lei, destinată tuturor documentaţiilor prevăzute de lege pentru parcurgerea integrală a etapei de proiectare.

Clădire istorică

„În 1908, lua fiinţă la Banca Slatinei care, prin fuziune cu Uniunea Comercianţilor şi Industriaşilor din Olt şi cu Banca Poporului din Slatina va deveni Banca Uniunii Agricole Comerciale şi Industriale, pe scurt Banca Uniunii, cum se va numi mîn 1940 (…) În ianuarie 1945, sediul Bănmcii va fi ocupat însă în întregime de Armata Sovietică”, precizează prof. Elena Sîrghie în cartea „În spatele zidurilor- Poveşti şi Povestiri Slătinene”.
Ulterior, aici a funcţionat Sucursala Olt a Băncii Naţionale a României până în septembrie 2000, când filiala olteană a fost desfiinţată. Imobilul a fost declarat în 2004 monument istoric.