Primăriţa Craiovei, reţinută de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani

290

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova şi vicepreşedinte al PSD, a fost reţinută astăzi de către Direcţia Naţională Anticorupţie, acuzată fiind de mai multe infracţiuni de corupţie. În acelaşi dosar sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru complicitate, administratorul public al Craiovei, Radu Cosmin Preda, şi reprezentanta unui ONG, Elena Damiela Popescu.

După mai multe ore de audieri, procurorii DNA – Secția de combatere a corupției au dispus astăzi punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului Craiovei, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de luare de mită, trei infracţiuni de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi pentru spălare de bani. De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, pentru complicitate la luare de mită, față de administratorul public al Craiovei, Radu Preda, şi un reprezentant al unei asociaţii non profit, Elena Popescu.

Donaţii şi sponsorizări sub “presiune”

Acuzaţiile privind folosirea autorităţii sau influenţei sunt pentru fapte săvârşite în 2012, în timpul campaniei electorale, în calitate de vicepreședinte al organizației județene a PSD. “Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. „Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se arată în comunicatul DNA.

O altă faptă care I se impută ar fi fost săvârşită în cursul anului 2014: primăriţa ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.”Inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor. De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral”, mai precizează DNA.

Olguţa Vasilescu va fi prezentată mâine Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.