Creşterea vânzărilor a scăzut de cinci ori pierderile ALRO

386
Alro Slatina, premiată pentru contribuția importantă adusă la bugetul local

Deşi piaţa aluminiului a înregistrat o scădere semnificativă, Alro Slatina a încheiat anul trecut cu pierderi de aproape cinci ori mai mici decât în 2014, vânzările de sârmă şi benzi crescând cu 5.500 de tone.

Rezultatele financiare finale ale Alro pe anul trecut arată că producătorul de alumină calcinată a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei, în creştere faţă de 2 miliarde de lei în anul precedent şi cu pierderi nete de 24 milioane de lei, faţă de 108,6 milioane lei în 2014, de aproape cinci ori mai mici.

Deşi anul 2015 s-a dovedit unul greu pentru piaţa aluminiului, la nivel internaţional înregistrându-se un minimum de 1.424 USD/tonă, comparativ cu 1.642 USD/tonă cu un an înainte,compania a compensat pierderile prin extinderea gamei de produse şi creşterea vânzărilor cu mii de tone de aluminiu primar şi procesat. Producţia a fost şi ea în creştere cu 8000 de tone de aluminiu primar- ajungând la 271.000 de tone şi cu o mie de tone de aluminiu procesat- apropiindu-se de 79.000 de tone.

„Evenimente care nu se află sub controlul nostru şi care nu au putut fi anticipate au menţinut compania în zona de pierdere netă, în ciuda unui rezultat operaţional mai bun.“ a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de administraţie.

Influenţa negativă a rezultatelor s-a datorat şi achiziţiei de certificate verzi, modificarea legislaţiei din februarie aducând plăţi în plus pentru Alro de 11 milioane de dolari. Exceptarea de la plata unei cote din costul certificatelor verzi se va aplica nu pentru întreg anul 2015, ci abia din iunie, de la data obţineriui acordului.
Luna trecută, compania a finalizat un acord de împrumut pe 7 ani, de 60 de milioane de dolari, cu Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, ce permite companiei să continue programul de investiţii pentru 2016 privind eficienţa operaţiunilor, reducerea dependenţei energetice şi îmbunătăţirea competitivităţii. Producătorul de aluminiu a garantat împrumutul cu ipoteci imobiliare asupra bunurilor imobile principale, asupra drepturilor şi despăgubirilor din poliţele de asigurare încheiate în legătură cu bunurile companiei, precum şi ipotecă asupra tuturor acţiunilor deţinute la Alum SA şi Conef SA.

Alro Slatina este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia) şi singurul producător de aluminiu şi aliaje de bază din România. Compania este deţinută în proporţie de 87% de Vimetco, deţinut de miliardarul rus Vitali Matsitski, Fondul Proprietatea mai deţinând aproape 10% din acţiuni. Grupul Vimteco este acţionar majoritar şi la producătorul chinez de aluminiu Zhongfu Industry, în China deţinând şi o termocentrală producătoare de energie electrică. Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie electrică din România absorbind 8% din consumul naţional.