CEZ a clacat în fața acuzelor. De luna aceasta, energia va fi facturată după fiecare lună

491

După ce a fost amendată de ANRE pentru că facturează energia electrică în avans, CEZ a anunțat că din martie facturează lunar, iar regularizarea se face din trei în trei luni. Consumatorii pot da indexul cu consumul real prin autocitire.

Deși legislația în domeniul energiei interzice facturarea în avans, furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei, CEZ Vânzare, a continuat și în primele două luni ale anului în curs să emită astfel de facturi. Totuși, CEZ a schimbat modul de facturare de luna aceasta, când le-a trimis consumatorilor niște scrisori, în plicurile cu facturile, prin care îi informează pe consumatori că din martie le face „un avantaj“ clienților și le facturează lunar energia electrică, informează Gazeta de Sud. În realitate, compania nu face decât ceea ce prevede legislația în domeniu. CEZ a luat această decizie de facturare lunară după ce a fost amendată tocmai pentru facturarea în avans și după ce mass-media centrale și GdS au scris în repetate rânduri despre această practică aflată în contradicție cu prevederile legislative.

Reamintim faptul că CEZ a primit o amendă de 500.000 de lei de la Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru nerespectarea regulamentului de vânzare a energiei către clienții săi casnici în perioada 2014-2015, inclusiv practica facturării în avans a consumurilor de energie.

CEZ fusese somată din octombrie anul trecut pentru că factura în avans sume mai mari decât în realitate și i se pusese în vedere de către ANRE să înceteze acea practică. CEZ anunțase că va contesta amenda aplicată de ANRE.
Acum, CEZ facturează lunar energia estimată a se fi consumat pe luna anterioară celei în care se emite factura. Timp de două luni consecutive s-ar emite factură cu energia estimată de CEZ, iar în a treia lună ar trebui să se emită factură de regularizare, după citirea contorului, potrivit legislației aplicabile de anul acesta.