Opt ore de curs pentru salvarea elevilor consumatori de droguri, alcool sau tutun

428

Elevii identificaţi de către cadrele didactice drept consumatori începători de droguri, alcool sau tutun au şansa de a-şi schimba comportamentul în urma unui curs introdus în şcoli de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Olt, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Olt. Cursurile FRED fac parte din cadrul Proiectului „Fred goes net” şi se vor derula, începând cu data de 25 martie, până la finele anului.

Consilierii şcolari şi profesorii diriginţi au sarcina de a identifica şi încuraja elevii cu probleme să participe la un curs, organizat în şcoli de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Olt, în parteneriat cu IŞJ Olt, cu scopul intervenţiei timpurii privind consumul de tutun, alcool, droguri. Proiectul presupune formarea unor grupuri de câte 6 elevi, care să participe la cursuri FRED, cursuri de câte 8 ore, organizate în cadrul Proiectului „Fred goes not” – „Intervenţii timpurii pentru consumatorii care au fost identificaţi/ depistaţi petru prima oară”, proiect coordonat de Agenţia Naţională Antidrog, cu sprijinul UNICEF şi Reţeaua Română de Harm Reduction. Acordul de cooperare a fost încheiat astăzi, urmând ca până la finele anului să fie organizate cel puţin trei serii de cursuri FRED, cu scopul de a reduce riscul ca elevii „începători” să devină dependenţi de droguri, cei vizaţi să aibă acces la servicii de asistenţă şi prevenire a dependenţei de droguri, de a li se întări motivaţia pentru schimbarea comportamentului şi de a cunoaşte serviciile de suport pentru depăşirea acestei situaţii.
Formatorii cursului FRED au obşigaţia de a păstra confidenţialitatea informaţiilor funizate de tinerii participanţi la curs, chiar şi în faţa părinţilor sau reprezentanţilor şcolii.
Consumul de droguri în Oltenia a înregistrat creșteri constante din 2011. Specialiştii susţin că cei mai mulți tineri încep să consume droguri cel mai adesea de la 14 ani. Aceștia consumă canabis și etnobotanice care conțin substanțe necunoscute, obținute prin diverse procese chimice.