Alpinistul Horia Colibăşanu, excaladare istorică pe ucigaşul Manaslu

545

Cu o rată de mortalitate de trei ori mai ridicată decât Everestul, muntele Manaslu reprezintă noua ţintă a slătineanului Horia Colibăşanu, singurul român care a ajuns pe K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Alpinistul a plecat sâmbătă spre Nepal, în Himalaya, ascensiunea pe faţa nordică a muntelui Manaslu, pe o rută ce nu a mai fost urcată în toată istoria lui, urmând a se face fără oxigen artificial şi ghizi de altitudine.

La 39 de ani, alpinistul Horia Colibăşanu încearcă pentru a doua oară excaladarea celui de-al optulea vârf din carieră de peste 8000 de metri- muntele Manaslu, de data aceasta încercând o porțiune a muntelui care nu a mai fost urcată în toată istoria lui. El a plecat sâmbătă, 26 martie spre Nepal, în Himalaya, cel mai mare lanț muntos din lume, pentru o tentativă de rută nouă pe fața nordică a Muntelui Manaslu (8.163m). Ascensiunea se va face în stil pur, fără utilizarea oxigenului artificial, considerat doping, și fără șerpași/ghizi de altitudine- experți care ghidează clienți, cară echipamentul, echipează traseul și preiau riscuri.
Noua ţintă este considerată de către alpinist „cel mai provocator și dificil proiect” al său din ultimii 18 ani, de când practică alpinismul de altitudine, Manaslu fiind unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt și promovat munte din lume. „Ne aflăm la șase decenii distanță de primele ascensiuni reușite ale celor mai înalți munți ai lumii. În zilele noastre, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, a declarat Horia Colibășanu.
Deşi în astfel de proiecte șansele de succes sunt mici, alpinistul cu cinci premiere româneşti este hotărât să-şi treacă o nouă reuşită în palmares. Expediţia se va încheia la finalul lunii mai.

A treia oară pe Manaslu

Horia a urcat cu succes pe muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, expediţie susţinută financiar de Primăria Slatina, drapelul municipiului unde sportivul a urmat şcoala generală şi liceul fluturând la 8163 de metri altitudine. A fost prima expediţie finanţată de administraţia slătineană, urmând apoi cele pentru cucerirea vârfurilor himalayene Kanchenjunga (8586m) în 2012 şi Lhotse (8516m)în 2013. Anul trecut, Horia s-a reîntors pe Manaslu, ratând expediţia din cauza izbucnirii cutremurului din Nepal, când a fost evacuat cu elicopterul împreună cu partenerul său slovac Peter Hamor. Atunci, 13 alpinişti şi-au găsit sfârşitul pe Everest într-o avalanşă produsă de cutremurul care a ucis peste 1.100 de oameni.

horia-colibasanu-

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Colibășanu este alpinist pur, ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume, unul dintre trei alpinişti care încearcă să-l urce, moare.
Alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă, Colibăşanu a fost recompensat în 2008 cu Medalia de aur „Meritul Sportiv” din partea Guvernului Navarrei şi în 2009 cu Distincţia “Spirit of Mountaineering” la “Piolets d’Or”, din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.