Unii cîrpesc, alţii fură, şoferii… înjură

346

Patru drumuri judeţene au luat-o la vale în urma precipitaţiilor abundente din 2014 -2015. Procedurile greoaie de reabilitare şi consolidare au făcut ca situaţiile să nu fie rezolvate nici până acum, iar problemele să se amplifice, circulaţia făcându-se în condiţii greoaie şi punând în pericol pe cei care se încumetă să nu respecte indicatoarele de ocolire. Cârpeala autorităţilor nu a rezolvat problema, cea mai gravă situaţie fiind pe DJ 703C, unde malul s-a măcinat în aşa hal încât pe o porţiune de aproape 50 de metri drumul este suspendat pe o rută.

Pe DJ 546 Teslui, DJ 678E Dobroteasa, DJ 657B Vlaici-Coloneşti şi DJ 703C Cungrea, să circuli în această perioadă ca şofer ai nevoie de vigilenţă maximă, ploile agravând situaţia cu care acestea se confruntă de mai bine de un an de zile şi grăbind alunecările de teren. Problemele cunoscute de către administrator, Consiliul Judeţean Olt, au fost gestionate până acum cu cârpeli, deşi s-au alocat bani pentru consolidare şi reabilitare, procedurile greoaie de realizare a lucrărilor au prelungit pericolul la care sunt expuşi cei care se încumetă să circule.

Şoseaua suspendată

În satul Spătaru, comuna Cungea, să circuli pe DJ 703 C reprezintă o adevărată piatră de încercare, mai ales dacă observi prea târziu că pământul a fugit de sub drumul betonat, iar acesta se află suspendat pe o proţiune de zeci de metri. Cum indicatoarele de ocolire se fură frecvent, iar mogâldeţele cu pietriş puse de CJ Olt pentru a împiedica circulaţia pe dala de sub care a alunecat malul dispar la fel de repede, situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare. Cu atât mai mult cu cât ploile fac ca malul să se erodeze continuu, iar pe o porţiune de circa 40- 50 de metri drumul să fie suspendat. „Traficul n-a fost blocat, ci s-au pus indicatoare de ocolire, care dispar însă frecvent, ruta ocolitoare presupunând vreo 10 km. Problema o reprezintă maşinile de mare tonaj, ale Petrom, care nu ocolesc. Mai nou, în urma ploilor, o porţiune de circa 50 de metri a rămas suspendată. Situaţia este cunoscută la nivel de judeţ, Consiliul Judeţean alocând în octombrie anul trecut 1,4 milioane lei pentru consolidare şi reabilitare. Noi am informat autorităţile de fiecare dată când a plouat şi malul a luat-o la vale. Rezolvarea situaţiei cade în sarcina CJ Olt”, ne-a declarat primarul Dorel Alexe.
Alunecările de teren s-au produs în toamna lui 2014, de atunci siguranţa traficului realizându-se cu cârpeli. Bani s-au alocat, însă procedurile greoaie au făcut ca abia acum proiectele să fie la faza de scoatere la licitaţie. „Am astupat de trei ori gaura. Lucrarea s-a executat provizoriu pentru a nu se stopa circulaţia. Principala problemă sunt maşinile Petrom, care nu respectă semnele. Am astupat drumul unde s-a rupt din mal şi am lărgit cu încă 2 benzi. Pe dala a doua am pus grămăjoare de piatră să nu se circule. Au luat indicatoarele, au luat piatra, poliţia ce face, doarme? Noi am hotărât să nu închidem drumul, să-l întreţinem până la realizarea lucrării, să se poată circula. Banii sunt, lucrarea e scoasă la licitaţie”, declară Cornel Motoi, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Olt.

Găurile, astupate cu 4,5 milioane lei

Situaţia de la Cungrea nu este singulară. În judeţ, se circulă cu probleme pe drumuri afectate de alunecări de teren la Dobroteasa, unde pe o porţiune de circa 100 de metri drumul s-a lăsat cu totul, dar şi la Teslui şi Vlaici-Coloneşti.
În octombrie anul trecut, aleşii judeţeni au aprobat documentaţiile tehnico-economice pentru refacerea drumurilor din Teslui, Dobroteasa şi Cungrea, valoarea investiţiilor ridicându-se la 4,5 milioane lei. Proiectul „Refacere alunecare prin consolidarea corpului drumului, terasamentelor şi versanţilor pe drumul judeţean DJ 546, km 177+270, comuna Teslui” se ridică la 1.068.854 lei, la 2.271.144 lei pentru proiectul „Refacere alunecare prin consolidarea corpului drumului, terasamentelor şi versanţilor pe drumul judeţean D J678E, km 19+450, comuna Dobroteasa”, în timp ce proiectul „Refacere alunecare prin consolidarea corpului drumului, terasamentelor şi versanţilor pe drumul judeţean DJ 703C, km 47+000, comuna Cungrea” se ridică la valoarea de 1.361.982 lei.
Autorităţile abia au demarat licitaţiile până la desemnarea câştigătorului şi începerea lucrărilor, dacă nu se vor înregistra contestaţii, urmând să mai treacă ceva timp. Până atunci există pericolul ca aceste drumuri să dispară pe porţiuni din ce în ce mai mari.