Destinul unui centru obligat de autorități să țină lacătul la uși

146

De trei luni copiii care fac recuperare în cadrul Oganizației “Trebuie” au fost mutați din centrul de pe strada Poienii în celelalte centre cu un spațiu mult mai restrâns. Situația de față a survenit în urma schimbării legislației de obținere a avizului de la ISU. Cei mai afectați de această situație sunt copiii, în special cei mari, care au terminat școala, dar beneficiau de ajutorul venit în Organizație.

Centrul de Zi al Organizației “Trebuie” de pe strada Poienii, “Sfânta Maria” a fost ridicat cu bani din sponsorizări, dar în mare parte cu contribuția partenerilor olandezi. Proiectul a avut o altă destinație, dar se pare că nu a fost să fie.

“Am vizitat un centru de recuperare neuro-motorie și am luptat să fac și la noi un astfel de centru. În mare parte l-am ridicat cu ajutorul partenerilor noștri olandezi. Nu este făcut pe fonduri europene. L-am terminat în 2009 și l-am dat Spitalului Județean printr-un contract de comodat pe 10 ani, fără nicio chirie, dar ei nu s-au mutat”, ne-a spus preotul Marin Bica.

Clădire a fost ridicată și amenajată pentru recuperarea copiilor cu deficiențe, dar cu toate acestea, investiția nu a fost pe placul secției de recuperare neuro-motorie din Spital.Timpul în care clădirea a fost a Spitalului Slatina aceasta nu a fost folosită. Cu toate acestea au fost făcute unele modificări la dotările centrului. Clădirea fusese prevăzută cu un bazin cu vibromasaj, care la inițiativa reprezentanților Spitalului a fost desființat. Deși au făcut unele modificări, reprezentanții unității spitalicești slătinene nu au demarat nicio dată procedurile de obținere a autorizațiilor, se pare că, nu au intenționat niciodată să se mute în acest spațiu.

Astfel, în 2013 Organizația “Trebuie” a decis rezilierea contractului cu Spitalul Slatina, urmând să mute aici copiii care frecventau centrul. Odată cu acest pas a început și goana după autorizații. După drama din clubul Colectiv legile s-au schimbat, iar obținerea avizului de la ISU a devenit un deziderat greu de atins pentru cei din Organizație.

“În 2014 am început să strângem documentația pentru obținerea avizului ISU, dar odată cu tragedia din Colectiv s-au dat niște norme, și se cer mult mai multe.Din această cauză noi am suspendat activitatea în acest centru. Am mutat copiii în centrul cel mic de pe strada Banului și alții într-un apartament în Progresul. Dar noi mai avem și alți copiii, cei mari care au terminat școala,și din păcate pe o parte dintre ei, de la 1 ianuarie i-am lăsat acasă”, a completat preotul Bica.

Întreaga poveste a centrului din strada Poienii a lăsat o mare amărăciune în sufletul preotului Bica. Încă de la început centrul pare a avea soarta de a rămâne cu  ușile închise. Tot ce își doresc cei de la Organizație este decât să poată să își desfășoare activitatea în sprijinul copiilor cu deficiențe.

Pentru a ajunge să respecte toate regulile prevăzute pentru obținerea avizului ISU este necesară o investiție ce presupune un buget de care în prezent Organizația nu dispune. Dar cu toate acestea, preotul Bica este încrezător, alta este problema. Realizarea fiecărei modificări efective în clădire, sau de ordinul dotărilor presupune nu numai bani, ci timp. Lucru ce ar duce la mărirea timpului în care centrul ar fi închis. Deci, privarea copiilor cu probleme neuro-motorii de o recuperare vitală.

Cu toate aceste, există speranțe, speranțe de mai bine.În urma depunerii unor proiecte la Primăria Slatina, a fost aprobat finanțarea unui astfel de proiect. Lucru ce ar duce la îmbunătățirea activității celor din Organizație. Dar pentru a putea beneficia de acești bani este nevoie de acreditare, lucru ce nu poate fi făcut fără avizul ISU. Toată activitatea aceste Organizații este blocată, pentru moment de un aviz.