Aeroport din Bruxelles devastat de mai multe explozii. Ipotezele se îndreaptă spre un atac terorist.

446

Un atac terorist a pus pe jar în această dimineaţă capitala Belgiei. Aeroportul Zaventem a fost atacat la ora locală 8, şi cel puţin două explozii puternice au devastat întreaga clădire.

 

UPDATE: 12:47

Mărturia cutremurătoare a unei femei aflate în aeroport, în timpul exploziei:

„Peste tot erau cadavre decapitate. Am văzut o femeie care ținea un copil în brațe și țipa încontinuu: Unde e copilul meu? I-am spus că îl are în brațe și mi-a zis că mai avea unul, dar nu-l mai găsește. Un prieten de-al meu a mers la etajul trei, unde a explodat altă bombă, și mi-a zis să nu urc, pentru că peste tot e plin de sânge, curge peste tot. Am încercat să ajut, de-aceea sunt plină de sânge”

Polițiștii au prins primii doi suspecți. 

CeJV0ZZWEAAsVpn

UPDATE 11:54

Procuratura belgiană a anunțat că exploziile au fost un atentat sinucigaș. Bilanțul provizoriu este de 13 morți și 35 de răniți. Zaventem va rămâne închis până mâine.

UPDATE 11:40

Autoritățile belgiene au mai găsit trei centuri explozibile, care urmau să fie detonate în aeroport.

UPDATE 11:23 

Circulația autobuzelor, troleibuzelor, tramvaielor și metroului a fost oprită în Bruxelles după seria de explozii de la aeroportul Zaventem. Au fost raportate în total șase explozii kamikaze. O româncă se afla în aeroport în acel moment, fiica lui Mircea Rednic, care în momentul exploziei vorbea cu tatăl ei la telefon. Aceasta a scăpat teafără.

 

Suspiciunile pleacă spre teroristul Salah Abdeslam, care a fost capturat cu doar 4 zile în urmă. Încă nu se ştie dacă atacul a fost dat în numele şi răzbunarea lui, dar a produs o adevărată vărsare de sânge în Bruxelles. Aceasta este una dintre ipoteze, în timp ce alta se îndreaptă spre un atac sinucigaș.

Presa belgiană afirmă că exploziile au avut loc în zona ghişeului de cehck-in al SN Brussels Airlines şi a ghişeului American Airlines.

Potrivit Reuters, în urma exploziilor, foarte mulţi oameni au fost răniţi, şi până la această oră 13 au fost găsiţi morţi, deşi sunt şanse să fie găsiţi mulţi alţii printre dărâmăturile exploziilor.

CeIs6LTW4AAdu9H

Oameni plini de sange, răniți si speriați. Corpuri si cadavre intinse pe jos. Acesta este situatia actuala in aeroportul din Bruxelles, in timp ce autoritatile se straduiesc sa evacueze cat mai repede clădirea și să oprească un posibil alt atac. Bilanțul răniților crește de la o oră la alta.

12_20

Niciun avion nu mai poate ateriza acum pe Zaventen, iar zborurile aflate deja in aer intr-acolo urmează sa fie direcționate spre alte aeroporturi din apropiere.

Oamenii susțin că au auzit focuri de armă și strigăte în limba arabă înainte ca exploziile să izbucnească.