Trei români au cucerit Polul Nord

445

Cel mai greu maraton din lume, 6633 Ultra, care a avut loc dincolo de Cercul Polar și a fost câștigat în acest an de un român, pentru prima dată în istoria întrecerii. Tiberiu Uşeriu a trecut linia de start la ora 4.44, după ce a alergat pe gheață, la temperaturi care au ajuns până la – 62 de grade.

Din 2007 și până la ediția din acest an din cei peste 200 de participanți doar 19 au reușit să treacă linia de sosirea. La ediția 2016 au luat startul 12 concurenți, trei dintre ei fiind din România: Tiberiu Ușeriu, Vlad Tănase și Andrei Roșu. Din cei 12, doi au abandonat pe parcurs, ceilalți reușind să treacă linia de sosire. Cei trei români care au participat la cel mai greu maraton din lume, „6633 Ultra”, au preluat conducerea cursei încă din prima zi de competiție, însă, înainte de ultimul checkpoint au fost depășiți de un alegător din Singapore.

Bistrițeanul de 41 de ani, care a câștigat cea mai grea cursă de alergare din lume și a dus steagul României la Polul Nord, s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuța din Munții Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopțile geroase de iarnă și a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista la Polul Nord.

La finalul unei aventuri care le-a testat rezistența fizică și psihică, cei trei ultra maratoniști români sunt din nou împreună.

Sportivul a câștigat locul 3 în tandem cu Vlad Tănase, în timp ce amicul lor Tibi Ușeriu este marele nostru campion.

„Nu ne-am recunoscut intre noi când ne-am dat jos cagulele. Barba mea a albit pe jumătate, iar chipurile noastre erau umflate ca după un meci de box” – povestește Andrei Rosu, unul dintre temerarii de la Polul Nord.

Andrei Rosu și-a împărtășit experiența ieșită din comun pe pagina personala de Facebook. Peste 12.000 de oameni i-au citit mesajul și l-au felicitat.

„Am terminat cu bine toți trei cea mai grea cursă pe care o putea concepe cineva de pe acestă planetă. Ne așteptam să fie grea, dar nu o luptă pentru supraviețuire. Avem degerături la degete și pe față, am avut între -23 și -40 de grade în fiecare zi. Un vânt de până la 70 de kilometri la ora și o umiditate căreia nu îi rezistă niciun material. Am dat fiecare minim 500% din cât puteam, am dormit în jur de două ore pe noapte”, a spus Andrei Roșu.

Cel mai greau maraton din lume a început vineri, 11 martie, ora 9.30 și s-a încheiat pe 19 martie.