Trei români conduc în cel mai dur maraton din lume, spre Polul Nord

232

Slătineanul Vlad Tănase a plecat spre Cercul Polar, de unde s-a dat  startul pe 11 martie la Ultra-maratonul 6633 Arctic Ultra.

Alături de alţi doi români– Andrei Roşu şi Tibi Uşeriu, slătineanul   străbate în opt zile 566 de kilometri, înfruntând temperaturi de până la minus 70 de grade Celsius și rafale de vânt ce ating viteze de până la 200 de kilometri pe oră. România este prima ţară din istoria ultra-maratonului Canadei care are trei sportivi participanţi la cea mai dificilă competiţie a lumii, în 9 ani doar 19 sportivi din lume reuşind să termine cursa. Pentru a scrie istorie, olteanul s-a antrenat extrem de dur: a alergat la bustul gol iarna, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase şi au făcut multe duşuri reci. „Fiecare îşi gestionează timpul aşa cum îşi doreşte. Noi am zis că urmărim cam patru ore de somn pe noapte, în rest 20 de ore să mergem şi să alergăm încontinuu.”, a declarat maratonistul înainte de de startul competiției.

Traseul este următorul: Eagle Plain (start) – Arctic Circle (37km) – James Creek (111km) – Fort McPherson (186km) – Tsiigehtchic (248km)- Caribou Creek (330km) – Inuvik (378km) – Swimming Point (491km) – Tuktoyaktuk (566km).

La această cursă s-au înscris 12 concurenţi, alături de români alergând concurenţi din Anglia, SUA, Scoţia, Franţa, Australia, Singapore şi Zimbabwe.

Deși cei trei români aveau ca obiectiv să treacă împreună linia de finish, se pare că pentru moment există un decalaj de câteva ore între ei.

Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu conduce, miercuri, în cel mai dur maraton din lume, organizat spre Polul Nord. Ușeriu este urmat, la câteva ore distanță, de ceilalți doi români care participă la cursă – Vlad Tănase și Andrei Roșu. Sportivii români au parcurs peste 160 de kilometri din cei 566 spre Cercul Polar.

Românii participă la ultra-maratonul extrem pentru o cauză nobilă. Ei susțin proiectul Pădurea Copiilor, care promovează plantarea unui puiet pentru fiecare nou-născut din România și reîmpădurirea terenurilor degradate din sudul țării.

Ultra-maratonul a început vineri iar la linia de start s-au aliniat 13 sportivi din toată lumea.

De la începuturile ultramaratonului, din 2007, 200 de sportivi au pornit în cursă. Doar 19 însă au reuşit să treacă linia de sosire.

Potrivit calendarului concursului pe 19 martie maratoniștii trebuie să ajungă la linia de final.